Nici nu a început bine sezonul rece că s-a și pornit corul de strănuturi și voci nazale și s-au irosit deja nenumărate păduri în tone de șervețele. Noroc că avem miliarde de farmacii pe metru mătrat, care abia așteaptă să ne ia banii. Există însă căi ușoare prin care putem să evităm sau cel puțin să reducem numărul acestor episoade nefericite care ne dau târcoale anual.
Mâncare. Antisocialul usturoi și sora lui romantică – ceapa, peștele, băbeasca supă de pui, migdalele, merele sau tradiționalele citrice sunt doar câteva dintre alimentele care întăresc imunitatea.
Vitamina C e un aliat de nădejde și există multe fructe și legume care sunt chiar mai bogate în această substanță decât faimoasele portocale, cum ar fi ardeiul iute sau gras – roșu și verde, conopida/broccoli, căpșunile, ananasul, kiwi sau mango.
De fapt cu fructele și legumele nu prea dăm greș în general. Dacă ne e lene și preferăm să investim în farmacii, o capsulă de Vitamina C pe zi e suficientă, pentru că ea conține oricum mai mult decât poate metaboliza organismul.
Activități zilnice. Spălatul mâinilor este esențial pentru prevenirea contractării și răspândirii bolilor. Mâinile trebuie curățate atent pe toate suprafețele și pe la unghii și trebuie uscate bine pentru ca acțiunea să fie eficientă.
De multe ori neglijăm acest aspect, iar faptul că strânsul mâinii ca salut este folosit cam excesiv în România, nu prea ne ajută. Are și socializarea anumite beneficii, dar să dai mâna de două ori pe zi, cu niște oameni pe care îi vezi zilnic parcă e cam mult, nu?
Dacă unul din ei tocmai s-a șters la nas, sau a strănutat în palmă, sau a “uitat” să se spele după ce a mers la toaletă? Mi s-a părut tot timpul cam misogin faptul că pe fete le excludem, dar cred că de fapt sunt norocoase.
Râsul și cântatul se pare că stimulează producția de anticorpi așa că poate ar fi cazul să mergem mai des la karaoke, unde avem parte de ambele, având în vedere că majoritatea își supraestimează talentul.
Sau poate preferați un simplu recital la duș și niște stand-up comedy, care e pe toate gardurile (la propriu) zilele acestea. De fapt, oricât de clișeistic sună, o atitudine general pozitivă e bună pentru sistemul imunitar, pentru că acesta este influențat de creier (efectul placebo e o dovadă simplă).
Exercițiile fizice moderate și constante contribuie și ele la o rezistență sporită la boli și la o stare de sănătate bună, iar dacă nu avem timp de mers la sală, putem măcar să lăsăm mașinile acasă mai des și să mergem pe jos sau să alegem scările old-school în locul celor rulante și al liftului.
La fel de importantă este și odihna, așa că trebuie să fim atenți și cu durata și calitatea somnului, adesea neglijat și el (eu unul aș vrea să mă întorc în timp să mă iau de urechi și să mă duc la somn, când mă gândesc câte nopți am pierdut).
Contraindicații. Abuzul de antibiotice, pe care unii români le confundă cu skittles și le consumă cu lăcomie, au dus la curcubeul bacteriilor invincibile de prin spitale (pe care nici dezifectanții adevărați nu le mai impresionează).
Zahărul rafinat, și el mult prea prezent în dieta modernă, inhibă globulele albe, iar fumatul (activ sau pasiv), consumul excesiv de alcool și stresul cronic, dincolo de bolile grave pe care le cauzează în timp, ne fac inițial mai sensibili și la banalele răceli, așa că paharul jos și sănătate!
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login