După ce au analizat imagini surprinse de telescopul Hubble timp de 20 de ani, astronomii au constatat recent că de fapt există mult mai multe galaxii în univers decât credeau anterior, mai exact de vreo 10-20 de ori mai multe.
Aceasta înseamnă aproximativ 2000 de miliarde de galaxii, adică 2.000.000.000.000 (de parcă cele 100-200 de miliarde estimate anterior nu erau destul de greu de imaginat)!
Fiecare galaxie are milioane sau miliarde de stele ca soarele nostru iar unele sunt la o distanță atât de mare încât luminii emise de ele i-a trebuit miliarde de ani să ajungă până la lentilele telescopului (în ciuda vitezei de aproape 300.000 de kilometri pe secundă cu care se îndrepta spre ele), telescop creat de locuitorii unei planete care nici nu exista încă atunci când lumina respectivă și-a început călătoria.
Fascinant, nu? Și mai fascinant este faptul că cifrele acestea se referă doar la universul observabil, adică părțile din univers care emit unde de diferite tipuri, care sunt sau ar putea fi capturate teoretic de un observator de pe Pământ, dar în realitate universul este și mai vast de atât.
De ce este remarcabil acest lucru? Pentru că pune în perspectivă cât de minuscule și nesemnificative sunt evenimentele și problemele din viețile noastre. Ce rost are să ne stresăm și să ne consumăm pentru orice trăim, când în acest context cosmic este complet irelevant?
Ce rost are să ne certăm ca nebunii susținând că o țară sau o națiune e mai brează ca alta, că o religie e mai adevărată ca alta, că o culoare a pielii te face mai inteligent decât alta, că un gen/sex e mai îndreptățit la ceva decât altul, că o orientare sexuală e mai normală decât alta?
Ce rost are să fugim după case tot mai mari, cu datorii pe măsură, mașini tot mai luxoase, haine tot mai rapid demodate, bijuterii sclipicioase, ecrane tot mai clare și alte nimicuri?

en.wikipedia.org (planete si stele la scara – soarele nostru este in imaginea 3)
Ce rost are să luptăm războaie pentru o bucată de pământ sau alta, când chiar și privite relativ de aproape, din sateliții care orbitează planeta, aceste bucăți par adesea niște mici petece anoste de praf?
Siria, Israel/Palestina, Crimeea, Ucraina, Coreea de Nord, Brexit, Trump vs. Clinton, NATO vs. Rusia, dreapta vs. stânga, Apple vs. Google vs. Facebook vs. Microsoft, superstaruri care se întrec în superficialitate și ridicol, toate acestea nu sunt nici măcar niște note de subsol în istoria rece și posibil eternă a Universului și fără a minimiza suferința vreunei persoane afectate, motivele din spatele acestor conflicte sunt complet stupide.
Având în vedere că viețile noastre reprezintă mai puțin decât o secundă, că planeta noastră e mai puțin decât un bob de nisip, și chiar și galaxia noastră (cu sute de miliarde de stele) e o minusculă pată de lumină în acest peisaj, ce rost are să pierdem timpul atât de puțin pe care îl avem la dispoziție cu asemenea tâmpenii?
E de ajuns ca fiecare să privească cerul într-o noapte senină, într-un loc neperturbat de lumina artificială ca să înțeleagă acest lucru. Iar cine nu are posibilitatea aceasta (tot mai rară în ziua de azi, din păcate), este suficient să se uite prin miile de fotografii spațiale capturate de acest telescop genial, care ne poate transmite fără niciun cuvânt mai multă înțelepciune decât toate cărțile scrise vreodată.

wikipedia.org (telescopul Hubble)
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login