Ești tânăr = nu ai destui bani. Aproape niciodată, sunt sigur. Chiar și tinerii bogați se plâng de asta, așa că noi, cei “mai puțin bogați”, sigur ne lovim măcar o dată pe lună de problema banilor insuficienți. Iată, în ceea ce urmează, zece idei care, puse în practică, te pot ajuta să faci economii fără să renunți la distracție sau la acele lucruri care îți plac și fără să te stresezi.
1) Ia-ți colegi de apartament
Chiria e mai mică, întreținerea aproape că n-o mai simți și de cele mai multe ori îți faci și prieteni noi. Una peste alta, e mai ușor și mai distractiv să nu locuiești singur atunci când ești student sau proaspăt absolvent. Trebuie să fii doar atent pe cine alegi ca și coabitant, pentru a fi sigur că nu-ți creezi mai multe probleme decât rezolvi.
2) Studiază piața înainte de a-ți cumpăra ceva
Pe principiul „să fie bine să nu fie rău”, încearcă să cumperi ieftin ca să nu cumperi scump. Atunci când trebuie să îți iei un laptop sau un telefon, când vrei să pleci în vacanță sau să te înscrii la un curs, caută mai întâi pe internet, vorbește cu prietenii și asigură-te că faci o achiziție la cel mai bun raport calitate/preț. Cei care au făcut deja achiziții asemănătoare îți pot împărtăși din experiența lor și astfel vei lua decizii mai bune și vei economisi.
3) Planifică sucurile și cafelele în oraș
Chiar dacă nu par, ieșirile “la un suc” sau “la o cafea” costă foarte mult. Fă un calcul referitor la toate ieșirile tale și vei afla câți bani pierzi pe ele. Apoi reorganizează-le. Fă-ți câteva reguli referitoare la aceste ieșiri (de câte ori pe săptămână, de exemplu) și alege cu grijă locațiile pentru ca prețul să fie mic, dar cafeaua bună.
4) Mănâncă mai mult acasă
Indiferent cât de ieftin e meniul la McDonald’s, la KFC sau la shaormeria ta preferată, nimic nu e mai ieftin decât mâncatul acasă. E adevărat – nu ai timp și poate că gătitul nu e punctul tău forte. Dar există surse de inspirație, site-uri de gătit rapid și blog-uri care te pot învăța să mânânci nu doar mai ieftin, dar și mai sănătos, acasă.
5) Lasă-te de fumat
Ușor de zis, greu de făcut. Totuși, fumătorii înrăiți cheltuie între 300 și 900 de lei pe lună. Asta înseamnă între 1000 și 2300 de euro pe an. Iar dacă te lași, toți acești bani se pot cheltui pe altceva sau, și mai bine, se pot strânge pentru o vacanță de neuitat. Cel mai ușor este atunci când te lași de fumat împreună cu prietenii sau colegii tăi, așa că ia-i la o discuție.
6) Mergi cu bicicleta și pe jos
Dacă nu e frig, cel mai ieftin și sănătos mod de a te deplasa este cu bicicleta sau pe jos. Desigur, există costul de achiziție al bicicletei – dar dacă studiezi piața, așa cum ți-am recomandat mai sus, poți să găsești o bicicletă al cărei preț este egal cu abonamentul la RATB pe 6 luni, astfel încât investiția să fie ușor de recuperat. În plus, bicicleta nu are oră limită, ca și autobuzul, nu trebuie așteptată în stație și pe ea nu e niciodată aglomerație.
7) Începe petrecerea de acasă
Nu-ți recomand să bei alcool – dar dacă ești tânăr sunt sigur că o mai faci, cel puțin din când în când. Având în vedere că berea (chiar și cea de lux) e mai ieftină la hypermarket decât la bar, poți începe petrecerea cu o încălzire la tine sau la un amic. Cheamă-ți prietenii, comandați o pizza și ciocniți primele două beri acasă. Astfel, o dată ajunși în oraș veți consuma mai puțin și veți economisi cu toții.
8) Fă treaba altora. Pe bani.
Atunci când te pricepi la ceva (software sau hardware, limbi străine, sport, artă, orice) mai bine decât alții, vei fi inevitabil rugat să îi ajuți. Dar poți împărți aceste acte de întrajutorare în două categorii. E ok să faci o prezentare, un eseu, o traducere sau un cod în PHP pentru un prieten sau o prietenă apropiată, dar pentru cei din categoria “cunoscuți”, în loc să îi refuzi, lasă modestia și rușinea la o parte și expică-le că timpul = bani și tu ai nevoie de timp. Vei putea să îți asiguri un venit suplimentar din ce în ce mai mare în fiecare lună.
9) Vinde tot ce nu-ți mai trebuie
Înainte să arunci laptopul vechi, căștile cu de al căror sunet nu mai ești mulțumit sau cărțile pe care le-ai studiat deja și de care crezi că nu mai ai nevoie, fă-le o poză cu telefonul tău mobil și pune-le pe un website de mică publicitate, cum este OLX. Vei fi surprins să afli că aproape pentru orice se găsește un client.
10) Angajează-te virtual
Sunt mii de joburi “la distanță” disponibile pe internet. Google este oricum cel mai bun prieten atunci când cauți un serial, versurile la melodia ta preferată sau un nou telefon. De ce nu și un job pe care să îl poți face seara sau în weekend și care să îți aducă bani frumoși? Sunt foarte multe website-uri care oferă astfel de job-uri. Vei dobândi experiență, libertate și liniștea zilei de mâine chiar și din timpul facultății.
Sper că vei încerca măcar câteva dintre aceste idei și că vei reuși să gestionezi cu succes bugetul de care dispui, poate chiar să ți-l mărești. De fapt, sunt curios să aflu părerile și povestea ta, așa că te invit să îmi lași un comentariu mai jos. Succes!
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login