De bun simț

Totuși, de ce plătim RCA mai scump?

Foto: Pixabay

În 2016 s-au scumpit semnificativ și generalizat asigurările auto obligatorii (RCA) față de anul 2015, dar nu s-a oferit nicio explicație clară în acest sens de către nimeni. În februarie anul acesta Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) chiar a obligat șapte din cele nouă societăți de asigurare care oferă RCA să își recalculeze tarifele, pentru că au depistat diferite nereguli. Cu toate acestea, se pare că nu s-a schimbat nimic. Tot plătim mai mult.

Acum câteva zile am reînnoit asigurarea pe un an și a fost mai scumpă cu vreo 100 de lei decât anul trecut, deși nu am avut niciun eveniment din vina mea între timp. De fapt, nu am avut niciunul de câțiva ani. Deci care e logica? Înțeleg că e cu un an mai bătrână mașina, dar hai să vedem câți kilometri are, dacă reviziile sunt făcute la timp, în ce stare e, dacă chiar te interesează.

Taximetriștilor și transportatorilor în general le-au aplicat creșteri mult mai mari, motivând că ei circulă mult și riscurile sunt pe măsură. Păi eu circul și mai puțin decât înainte, și știi că n-am cauzat niciun accident, de ce mă pui să plătesc mai mult? Și de ce îi pui și pe ei să plătească atât de mult în plus (sute sau mii de euro)? Că riscurile nu au crescut de atâtea ori. Dimpotrivă, se mai dezvoltă infrastructura și pe la noi, așa chinuit, dar se dezvoltă, deci riscurile scad teoretic. În ritmul ăsta, înmatriculările în Bulgaria cauzate de taxa de poluare vor fi probabil dublate de cele cauzate de prețul asigurărilor.

În alte țări există opțiunea de a se monta un dispozitiv pe mașină, un fel de cutie neagră, ca la avioane, care să măsoare stilul de conducere. Conduci frumos și calm (e greu în România, dar nu imposibil), primești asigurare mai ieftină. Ești Fast and Furious, ai Need for Speed, te crezi Transporter, sari cu mașina din avion, treci prin barajele poliției, plătești mai mult.

smart-1348189_1920

ASF a elaborat un proiect de lege care odată ce va trece de Parlament și Președinte, ar trebui să rezolve unele din aceste lucruri. De exemplu, să fie mai ieftină asigurarea dacă nu ai amenzi, să poți suspenda plata asigurării dacă știi că nu vei folosi mașina pentru o perioadă mai lungă, sau să alegi să te despăgubească asiguratorul tău și apoi să își recupereze el suma de la celălalt (dar să plătești o poliță mai scumpă pentru asta, desigur).

Acestea sunt modificări de bun simț, dar sunt și unele dubioase, cum ar fi să se reînnoiască automat polița la același asigurator dacă nu denunți contractul cu 30 de zile înainte să expire cea veche. Păi mulți dintre noi știm că ne expiră doar pentru că ne sună brokerii să ne spună. Probabil o vor face și în viitor, dar cei care își fac asigurarea direct la societatea de asigurări, pot fi ținuți captivi pentru încă un an, cu o primă mult mai mare, dacă uită să denunțe. O altă prevedere ilogică este scăderea penalităților suportate de asiguratorii care nu plătesc la timp daunele, de parcă nu întârzie destul deja.

Pentru mine toate acestea sunt motive în plus să renunț complet la mașină, că oricum nu-mi place să poluez, prin oraș mă descurc și fără, iar pentru afară pot închiria. Nu că nu mi-aș permite asigurarea, dar mă deranjează ideea că orice aș face, ei o pot scumpi așa arbitrar, fără nicio problemă. Sunt curios ce va prevedea mai exact legea nouă până la urmă, că la ce dare de mână au parlamentarii în anii electorali, mă aștept să nici nu mai trebuiască RCA. Plătește statu’, boss. Fără număr.

 

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

1 Comment

1 Comment

  1. Vlad Popescu

    16 iulie 2016 la 20:16

    Sunt intermediar in asigurari de 7 ani. Nu cunosc toate dedesubturile despre cum calculeaza companiile tarifele, dar ce stiu este ca:
    – de multi, multi ani de zile, rata daunei la RCA este de peste 100%. Asta inseamna ca, per total, companiile platesc mai multe daune decat incaseaza bani pe asigurari.
    – situatia „normala” cu RCA ieftin erau de fapt preturi de dumping practicate de 2-3 companii, ca sa isi regleze fluxurile de numerar si sa „prinda” clienti si pentru alte tipuri de polite. De cand acele 2-3 companii au inceput sa fie scuturate de ASF, au trebuit sa ajusteze tarifele, si lumea sare ca „mama, ce s-a scumpit RCA”. Nu, ci preturile alea mult mai scazute decat media pietei au disparut.
    – in ultimii ani au crescut foarte mult daunele pentru vatamari corporale, instantele acordand despagubiri de zeci si sute de mii de euro. Nu am nimic impotriva, doar ca acest lucru vine introdus, in mod normal, in pretul politelor.

    Astea sunt cateva explicatii

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus