De curând

Theo Jansen și sculpturile lui umblătoare

Când crezul tău este acela că arta și ingineria sunt separate de un zid ce există doar în mintea oamenilor, cu siguranță ești “condamnat” la a crea doar opere memorabile. Vorbim despre Theo Jansen, artistul olandez care a uimit o lume întreagă prin sculpturile sale kinetice.

Cunoscute încă din anii ’90, lucrările sunt supranumite strandbeest, ceea ce s-ar traduce prin bestiile plajei. Inițial, creaturile construite din tuburi PVC foloseau forța vântului pentru a se deplasa autonom pe țărmuri, sub privirile consternate ale celor aflați prin preajmă.

Pe măsură ce anii au trecut, Theo Jansen a integrat inteligență artificială în sculpturile sale, pentru ca acestea să poată reacționa la stimuli externi.

Astăzi, monștrii pe care Jansen îi trimite pe plaje sunt capabili să se oprească singuri înainte de a ajunge în apă, iar în cazul unor rafale de vânt pot să se ancoreze în nisip. Mai mult, sculpturile excentrice sunt acum și mai autonome, pentru că “au învățat” să stocheze aer comprimat, pe care îl folosesc apoi pentru a se deplasa.

Născut în  Scheveningen, Olanda, Theo Jansen a studiat fizica la Universitatea din Delft în 1974, dar nu a simțiț nevoia de a se licenția în domeniu. Obișnuit al unor evenimente artistice de anvergură precum festivalul Ars Electronica de la Linz, Jansen a speriat întreaga comunitate din Deft în 1979. Atunci, artistul a lansat pe cerul orașului un OZN umplut cu heliu și dotat cu semnale acustice și luminoase.

foto: Wikipedia Commons

video: Theo Jansen

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus