De bun simț

Statistici neOrtodoxe

foto: wikimedia commons

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că donațiile pentru Catedrala Mân(t)uirii au crescut foarte mult după apariția piesei manifest a trupei Taxi. Piesa este de altfel cam slăbuță, dar mesajul e corect – o construcție megalomană mai ales într-o țară cu mulți oameni săraci nu are nimic în comun cu spiritul religiei pe care pretinde că o slujește. Dar fie, să zicem că ortodocșii sunt ahtiați după această clădire, pentru că se calcă în picioare în celelalte 18000. Foarte bine atunci, să tot doneze așa în ciuda Taxiului, dar să nu mai ceară bani de la stat și autorități publice. Aceasta este problema pe care o are majoritatea cu acest proiect manelistic.

Cei mulți care nu mai calcă de mult sau n-au călcat niciodată pe la nicio biserică, din dezgust tocmai față de astfel de practici, sunt tot mai sătui de faptul că banii din taxele lor (care am o impresie ciudată că sunt mult mai consistente decât cele plătite de cei mai devotați enoriași) să fie irosiți pe asemenea proiecte care nu le aduc niciun beneficiu, ci dimpotrivă, îi privează de altele care ne sunt mult mai necesare tuturor (inclusiv habotnicilor), în domenii precum educația, sănătatea, infrastructura etc.

Un argument nou al celor cărora le place să se îmbrace în aur (că așa făcea și Iisus) este că BOR a construit de fapt mult mai puține biserici după ’90 decât celelalte culte, comparativ cu numărul de “credincioși”. Ei omit să menționeze câte avea fiecare deja sau ce procent din populația de o anumită confesiune chiar merge la biserică. La acest din urmă capitol cred că ortodocșii stau mult mai prost decât confesiunile neo-protestante invocate de BOR în argumentațiile ei, de exemplu.

Patriarhia_Romana

foto: Wikipedia

Ortodocșii de rând (nu cei care știu calendarul pe de rost și nu spală jumătate din an, că nu e voie) merg la biserică doar la nunți, botezuri și parastase, și chiar și atunci merg doar cei mai apropiați mirilor, părinților sau morților, după caz. Mai merg poate și la Înviere, în mare parte că așa-i obiceiul, nu neapărat că ar ști care-i treaba acolo, după care merg acasă și rad o tonă de mâncare (de la care doar câțiva se abținuseră în timpul postului aferent). Asta dacă nu merg la șpriț, de bucurie că… Stai, de ce de fapt? Nu mai știu, dar oricum, e distractiv să ciocnești ouă colorate, ce mai contează?

Un alt aspect lăsat convenabil pe din afară este că celelalte confesiuni și-au făcut în mare parte “lăcașurile” noi din donații private, nu din banii statului. Poate nu neapărat că au vrut, dar fiind minoritari, au primit mult mai puțin, așa că a trebuit să se descurce.  BOR practic admite prin aceste statistici că celelalte culte sunt mult mai eficiente în domeniul construcțiilor. Poate e așa tocmai pentru că nu au tot cerșit de la stat pe motiv că le-a luat Cuza proprietățile date de Domnu’, pe vremea când erau fanarioți. E mare păcat ce a făcut Alex Nelu Cuza ăsta, pentru că se știe că Domnu’ ține mult la imobiliare. Universul e prea mic pentru El. Ce se face fără terenuri și biserici în care să se odihnească duminica?

Oricine cu puțină imaginație ar fi pus o cruce pe clădirea inutil de mare care există deja în zona aceea, și ne scutea pe toți de toate discuțiile. Îi puteau spune Casa Mântuirii Poporului și era perfect. Numai bine își luau și revanșa față de comuniști, pentru bisericile dărâmate. Ce fraieri și ăia, să distrugă atâtea locuri ideale pentru strâns informații de la turnători… de aghiasmă.

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus