Pe roți

Mic și eco? Smart electric drive

Toamna aceasta, producătorul german devine singura companie auto din lume a cărei gamă de modele devine în întregime disponibilă și cu motoare electrice. Smart aduce la Salonul Auto de la Paris care începe pe 1 octombrie cele trei modele ale gamei electric drive: fortwo, forfour și fortwo cabrio. Mai mult, cu modelul fortwo cabrio, Smart mai marchează o permieră: singura decapotabilă electrică disponibilă pe piață la ora actuală. Așadar, dacă în inima ta e loc pentru un nou tovarăș de drum, iar dacă în garajul tău se află o priză de încărcare, e momentul să te gândești la un Smart fără emisii poluante. Cele trei mașini electrice fâșnețe ating o viteză maximă de 130 km/h și sunt echipate cu un motor de 81 cai-putere, ce oferă un cuplu de 160 Nm.

smart-fortwo_electric_drive-2017-1024-16

Autonomia obținută după un ciclu complet de încărcare de 2,5 ore este de 160 km. Cu alte cuvinte, sesiunile tale de shopping vor fi mai dinamice și vei trece pe la benzinărie doar pentru lichidul de parbriz. Vei câștiga și timp, pentru că modelele din gama electric drive se încarcă cu 40% mai rapid decât în cazul fostei generații. Din 2017, vei putea folosi încărcătorul rapid de 22 kW care reduce timpul de încărcare la doar 45 de minute. Asamblată la fabrica din Novo Mesto, Slovenia, gama Smart electric drive este mobilizată de bateria produsă de Accumotive, subsidiara din Saxonia a grupului german Daimler. Trenul de rulare al mașinilor vine tocmai din nordul Franței, din uzina pe care Renault o deține în Clèon. Smart fortwo, forfour și fortwo cabrio sunt construite în colaborare cu Renault, în gama căruia se regăsește vărul celor trei modele: simpaticul Twingo.

smart-fortwo_electric_drive-2017-1024-18

 

Gama electrică smart dispune de o transmisie cu o singură treaptă de viteză, care la marșarier doar inversează sensul de funcționare al motorului. Pentru a contribui și mai mult la reducerea emisiilor de carbon, deci inclusiv la fericirea delfinilor de pe întreaga planetă, cele trei modele smart vin cu o serie de inovații. Modul ECO limitează viteza maximă a mașinii și cursa pedalei de accelerație, pentru a domoli pornirile agile. Totodată este activată recuperarea energieie de frânare, care este transformată în energie electrică. Radarul cu care este echipată mașina măsoară evoluția traficului și activează recuperarea energiei în funcție de situașia curentă. Temperatura de la bordul mașinii poate fi setată înainte de pornirea motorului, pe parcursul încărcării pentru a conserva resursele bateriei.

smart-forfour_electric_drive-2017-1024-07

Aplicația “smart control” va fi confidentul tău în ceea ce privește modul în care exploatezi simpaticul tău Smart cu vocații eco. Aceasta este accesibilă prin intermediul telefonului și tabletei și controlează procesul de încărcare, precum și instalația de climatizare. Opțional, va putea fi comandat volanul încălzit, pentru iernile aspre. Gama electric drive poate fi comandată opțional cu pachetul de design care aduce un verde elecrizant pentru celula exterioară de siguranță Tridion, precum și pentru oglinzile retrovizoare. Vrei un plus de chic? Alege programul de personalizare Brabus, cu posibilități aproape infinite. Gama smart electric drive va debuta în Europa la începutul anului viitor, iar prețul estimat este de 27.839 euro. Performanță fără remușcări ecologiste și mult șarm. Accepți oferta propusă de Smart?

foto: Smart

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus