De curând

SEAT Ateca, primul SUV spaniol

Vara aceasta, lupta din segmentul SUV-urilor compacte europene se încinge, iar SEAT scoate la timp din mânecă un as veritabil. Ateca este modelul care va avea sarcina deloc ușoară de a concura cu Renault Kadjar, Mazda CX-5 sau Kia Sportage. SUV-ul iberic promite o gamă de motoare adecvate necesităților categoriei în care își propune să joace, dar și o echipare ireproșabilă în ceea ce privește atât securitatea pasivă, cât și activă.

În ceea ce privește designul, Ateca poate fi considerat o variațiune pe tema Leon. Atât partea frontală, cu emblematicele faruri LED, cât și posteriorul, respectă din plin filosofia de design a mărcii spaniole. Consolele scurte promit o prestație onorabilă pe drumurile forestiere. Mai mult, Ateca vine echipat cu SEAT Drive Profile, un sistem care adaptează ținuta de drum în funcție de următoarele setări: Normal, Sport, Eco și Individual. Versiunile echipate cu tracțiune integrală aduc în plus setările Snow și Offroad, dar și sistemul Hill Descent Control. Cu toate acestea, este puțin probabil ca vreunul dintre viitorii proprietari să forțeze limitele lui Ateca.

Sub capota primului SUV oferit de SEAT se vor regăsi atât motorizări diesel, cât și pe benzină, iar gama de puteri va varia între 115 și 190 CP. Amatorii de cifre trebuie să știe că lungimea mașinii este de 4,46 m, iar volumul portbagajului este de 485 l. Pasionații de tehnologie, se vor bucura să afle că SEAT Ateca face un pas către condusul autonom, prin sistemul Traffic Jam Assist. Acesta garantează accelerație, frânare și menținerea benzii de rulare automate, la viteze de până la 60 km/h.

Toate acestea, însă, necesita ca șoferul să țină mâinile pe volan. Ateca mai oferă sistem de recunoaștere a semnelor de circulație, monitorizarea unghiurilor moarte și alertă pentru obsacolele întâlnite la rularea în marșarier. La interior, Ateca impresionează prin sistemul de infotainment SEAT Full Link System cu ecran tactil de 8 inchi. Asteptat să debuteze pe piața europeană în această toamnă, SEAT Ateca împrumută numele unui sat din vestul regiunii Zaragoza.

foto: SEAT

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus