De bun simț

Sarmiza și Elisa. Sigur n-ai auzit de ele.

Americanii au decis recent să schimbe anumite personalități de pe monede și bancnote din cauza controverselor legate de faptul că oamenii respectivi dețineau sclavi. Au hotărât să pună în loc personalități care au luptat contra sclaviei sau pentru drepturile civile. Două dintre aceste personalități, dincolo de faptul că sunt de etnie african americană, sunt și femei.

Pornind de la acest subiect, am avut o discuție la birou despre faptul că și în România ar fi frumos să fie și femei pe unele dintre bancnote. Problema este că gândidu-ne care ar putea fi variantele pentru un astfel de demers, nu ne-au venit prea multe în minte pe care să le recunoască oricine cu ușurință și care să aibă suficientă greutate, iar asta în condițiile în care în mediul nostru sunt oameni în general bine informați.

Această dificultate nu e cauzată de faptul că ducem lipsă de românce excepționale, ci de faptul că acestea au fost și sunt prea puțin popularizate și promovate ca modele. Nu știu dacă din cauza mentalităților învechite din societatea românească, din cauza lipsei de informație istorică, din cauza tabloidizării excesive din ultimul timp, sau a tuturor acestor factori, dar cert este că acest lucru trebuie schimbat.

Sarmiza Bilcescu

Sarmiza Bilcescu. Foto: Wikimedia Commons

Căutând puțin dincolo de cele mai celebre, cum sunt Ana Aslan sau membrele familiei regale, am dat peste două nume pe care le mai citisem, dar de care uitasem: Sarmiza Bilcescu și Elisa Leonida Zamfirescu. Sarmiza Bilcescu a fost prima absolventă de Drept (1887) și prima femeie doctor în Drept (1890) din Europa, ea absolvind Universitatea din Paris, în ciuda tuturor dificultăților. Elisa Leonida Zamfirescu a fost una dintre primele femei inginer din lume (chiar dacă unele surse românești susțin că e prima, informația nu poate fi coroborată cu surse internaționale), absolvind tot în condiții potrivnice Academia Regală de la Berlin, după ce universitatea de profil tehnic din România o refuzase.

Cred că dacă întrebăm lumea pe stradă, puțini vor fi cei care ne pot spune cine sunt toate chipurile care se află acum pe bancnote, sau de ce sunt acolo, chiar și după ce le dăm numele, în condițiile în care oamenii respectivi sunt mult mai bine cunoscuți decât doamnele menționate mai sus și atunci ce șanse au ele? Pentru a avea o societate armonioasă și o dezvoltare sănătoasă, este nevoie ca ambele jumătăți (femei și bărbați) să fie reprezentate corespunzător și implicate activ în toate domeniile.

Elisa Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu. Foto: Wikipedia

Un alt aspect de care mi-am amintit citind despre aceste doamne, este că și atunci, ca și acum, românii erau de multe ori nevoiți să plece în alte țări pentru ca să se realizeze profesional. Diferența este că atunci majoritatea se întorcea și contribuia la dezvoltarea României, pe când azi foarte puțini găsesc motivația să se întoarcă. Acesta ar putea fi unul dintre modurile în care am putea atrage o parte din ei înapoi – oportunități superioare pentru femei, care de multe ori sunt defavorizate profesional și în societățile occidentale încă, din păcate.

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Sus