De curând

Prima țară din spațiu te vrea cetățeanul ei.

A venit timpul ca romanele SF care ți-au marcat adolescența să devină realitate. Asgardia, prima țară amplasată pe orbita Terrei, care va funcționa în regim de stație spațială, a dat startul înscrierilor pentru cetățenie. În cazul în care te vezi deja plutind prin spațiu, precum Jean-Luc Picard la bordul monstruoasei navete USS Enterprise, ar fi cazul să afli câteva detalii practice.

În primul rând, Asgardia se adresează cu precădere oamenilor de știință. Potrivit inițiatorului acestui proiect, Igor Ashurbeyli, doar 20 din țările planetei desfășoară astăzi un program spațial, iar această situație se va schimba radical. Odată cu apariția Asgardiei, orice om de știință implicat în proiect va avea acces la tehnologia necesară explorării spațiale.

Cadrul legal în care se vor desfășura toate activitățile Asgardiei va fi asigurat de așa-numitele “Lege universală spațială” și “astropolitică”. Acestea vor înlocui birocrația și vor garanta evitarea dificultăților de natură geopolitică de pe Terra. Pe Asgardia nu vei fi nici american, nici european, nici asiatic, ci simplu pământean.

Până la un asemenea viitor utopic, va trebui întrunit pragul de un million de solicitanți ai cetățeniei, necesar pentru înscrierea Asgardiei printre națiunile membre ONU. Asgardia garantează pacea și protecția planetei în fața a șapte pericole clare, identificate de inițiatorii proiectului: furtunile solare, variațiile magnetice ale Terrei, asteroizii, deșeurile spațiale, schimbările climatice cauzate de radiațiile solare, supernovele și bacteriile ce provin de pe suprafața corpurilor cerești.

Structura tehnică a Asgardiei va include o platformă spațială locuită de oameni, un satelit principal și un grup de sateliți secundari. La capitolul finanțare, țara amplasată pe orbita planetei noastre se bazează deocamdată pe resursele celor direct implicați.

Desigur, inițiatorii proiectului așteaptă orice fel de donații și lasă deschisă o poartă pentru investitorii private direct interesați. Iar acum, iată răspunsul la întrebarea care îți bântuie mintea încă de la începutul articolului: Asgardia este un nume din mitologia greacă, atribuit unui oraș zburător, rezervat exclusive zeilor.

Până în acest moment, peste 300.000 de pământeni au aplicat pentru statutul de cetățean al Asgardiei, ceea ce ar plasa-o între Samoa și Barbados, după numărul de locuitori. Ești gata să te alături zeilor?

foto: Asgardia

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus