De bun simț

O nouă culme a șmecheriei: furi o lucrare științifică și scapi de închisoare

Foto © Simona Jasineviciene | Dreamstime

O majoritate covârșitoare de senatori, de la toate partidele din Parlament, dar și câțiva “independenți”, au reușit să obțină zilele acestea un consens adesea imposibil de atins pe teme esențiale României, și au votat pentru o nouă lege privind plagiatele, prin care cei care vor verifica sesizările de plagiat vor fi nimeni alții decât cei care au acordat titlurile de doctor disputate.

Deci cei care au făcut mii de doctori de carton (în multe cazuri la rândul lor astfel de impostori), ar trebui să aibă o epifanie și să spună “da, am avut niște momente de rătăcire, am făcut savanți din cocalari și interlopi, adesea pe mulți bani, dar ne recunoaștem greșelile și îi desfacem. Uite, luați și banii înapoi.”

Să zicem că la acest capitol nu avem la ce să ne așteptăm, având în vedere proporția de lucrări de licență copiate 100% de pe internet, sau pasate de la absolvent la absolvent, în cadrul aceleiași facultăți, cel mult la câțiva ani diferență. Unii vorbesc cu atâta candoare despre asta, încât e clar că n-o să se scandalizeze prea curând de un banal plagiat.

Dar parcă atunci când suntem furați nu ne prea convine niciunuia (nici măcar hoților). Cei care merg sau sunt pe cale să meargă la închisoare sunt de regulă cei care au furat de la noi toți, într-un fel sau altul, chiar dacă unii nu înțelegem că nu trebuie să ne fi dat și un cap în gură pentru asta, sau că ne-au putut umbla în portofele și de la distanță. Sunt adevărați magicieni, Harry Houdini (sau Potter, dacă preferați) ar fi gelos.

pexels.com

pexels.com

Cu toate acestea, din mărinimia și respectul lor desăvârșit pentru drepturile omului, senatorii din Comisia Juridică s-au gândit că e o idee bună să transforme cele maximum 20 de zile de reducere a pedepsei, indiferent de numărul de lucrări științifice produse în închisoare, prin care Guvernul încerca să reducă elanul scriitorilor de ocazie, în 20 de zile de reducere pentru fiecare astfel de lucrare (!), făcând din nou posibil ca unii dintre cei mai mari mafioți din această țară să umple iarăși niște biblioteci cu hârtie igienică frumos copertată, și abia să apuce să vadă penitenciarul pe dinăuntru astfel.

Ce ziceți, oare va trece de plen cu un consens la fel de larg ca și plagiatele? Iar dacă va trece (suspansul mă omoară), oare va protesta cineva vehement? Măcar la urne în decembrie, câteva minute?

Se pare că fervoarea de după Colectiv s-a stins încet, încet, memoria scurtă a oamenilor și-a reintrat în drepturi, iar energia celor care se indignează de fiecare dată s-a cam disipat (doar Generalul cu mai multe stele decât Calea Lactee a mai determinat o zvâcnire, dar și aceea slăbuță), astfel că aleșii neamului își fac iarăși de cap și ne scuipă din nou în ambii ochi cu nonșalanță.

Chiar putem sta așa comod să ne uităm cum cei mai notorii infractori ne fac legile în continuare, astfel încât să ne poată fura (și uneori chiar ucide) nestingheriți? Nu mai evadăm și noi odată din logica Mioriței? Vrem ca acele versuri fatidice să ne reprezinte etern? Păi hai să le facem imn atunci și să ne cumpărăm toți parcele la cimitir, sau măcar niște lubrifiant.

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus