De unde fascinația aceasta pentru evenimente banale din viața celebrităților? De ce simt nevoia absolut toate entitățile de știri să ne asalteze cu faptul că Brangelina se destramă? De fapt, de ce există numele Brangelina? Oamenii faimoși nu se căsătoresc, ci se contopesc?
Divorțurile sunt probabil mai dese decât căsătoriile în zilele noastre, mai ales că poți divorța în orice zi, nu trebuie să aștepți weekendul acela de peste un an sau doi, când sunt aliniate planetele ideal, nu e post sau altă restricție religioasă, e liberă sala aia care arată ca un palat, la care ai visat de când erai mic(ă) și așa mai departe.
Cum ar fi ca în fiecare zi să vedem pe toate site-urile de știri că vecina și vecinul de la 3 se despart? Nu e același lucru, vor spune unii, pentru că vecinii nu sunt faimoși. Ah, da, desigur, divorțul unor oameni e automat relevant dacă amândoi arată bine după standardele majorității și au apărut în niște filme (mai bune sau mai proaste), pentru că cine are nevoie de logică, nu?
Tot zicem că noi, românii, suntem campioni la capitolul capra vecinului, dar se pare că pe toată lumea o roade ce se întâmplă peste gard. De ce ne fugărește grija despre viețile altor oameni, fie ei și celebri? Sunt chiar așa de triste viețile noastre încât avem nevoie să știm că și alții au probleme?
Da, toată lumea are probleme, ești mai fericit(ă)? Cu ce ne-a îmbunătățit viața, cultura sau inteligența faptul că am aflat că a divorțat al 9632745810-lea cuplu hollywodian?
Este jalnic faptul că toate instituțiile de presă, inclusiv cele considerate premium sau serioase, se simt nevoite să prezinte astfel de “știri” (altădată arondate exclusiv tabloidelor de doi lei) și să le ofere mai multă atenție și spațiu decât unor evenimente mult mai importante, atât pozitive cât și negative, care trec de multe ori neobservate.

flickr.com
Acesta este încă un efect al competiției acerbe după click-uri și view-uri. Orice s-ar spune despre ou și găină, oamenii sunt cei care aleg din newsfeed, site-uri sau aplicații ce articole accesează. Tot ei hotărăsc și pe ce canale TV să se oprească. Așa că nu e neapărat corect să-i condamnăm pe cei care oferă gunoiul, cât pe cei care îl consumă cu lăcomie.
Acest lucru nu e valabil numai pentru conținutul media, ci și pentru produse de consum în general. De multe ori consumăm fără să ne gândim vreo secundă dacă bunul sau serviciul respectiv ne aduce vreun beneficiu real, sau măcar nu ne face rău, atât nouă cât și celor din jur sau mediului înconjurător.
Când mai vedem pseudo-știri de genul acesta, hai să ne gândim o secundă, dacă ar fi despre niște oameni oarecare am da click, să aflăm mai multe detalii? Dacă nu, înseamnă că nu merită click-ul și e doar o altă cerșeală ieftină pentru timpul nostru, despre care ne plângem mai mereu că nu avem destul.
Dacă am deveni puțin mai conștienți de acțiunile noastre și nu ne-am mai irosi timpul și potențialul pe trivialități, probabil că am putea să transformăm cele mai îndrăznețe utopii în realitate.
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login