Puține stiluri muzicale au marcat atât de mult începutul secolului trecut, iar România nu putea fi ocolită de frenezia molipsitoare a primelor formații de Jazz. Dacă pe plan mondial Jazz-ul a fost fondat și consolidat de nume precum Scott Joplin, King Oliver, Bessie Smith, Benny Goodman, Teddy Wilson sau Johnny Dodds, în România, muzicienii care și-au consacrat cariera acestui gen muzical nu au fost extraordinar de numeroși.
Cu toate acestea, anii ’30 au rămas faimoși pentru viața de noapte bogată a Capitalei, în care vedeai tot mai des cabriolete de lux, femei cu rochii scurtate până la genunchi și barbați care nu ieșeau din casă fără cea mai bună pălărie.
Începuturile Jazz-ului în țara noastră se leagă de apariția radioului public, care a început să emită la 1 noiembrie 1928, din sediul pe de strada General Berthelot. Cu un dispozitiv de emisie puternic, fabricat de Marconi, adus tocmai de la Londra, primele programe ale Radio București puteau ajunge fără problemele în casele tuturor care își permiteau costisitorul aparat de recepție. Primele formații care au răsunat în difuzoarele bucureștenilor ce nu aveau acces mereu în marile saloane erau conduse de Elly Roman, Mihai Berindei și Theodor Cosma.
Elly Roman, care a trăit până în 1996, a compus pentru nume mari ale epocii, de la Cristian Vasile, la Jean Moscopol, iar spre finalul vieții, pentru Margareta Pâslaru. Mihai Berindei a fost un trompetist și saxofonist de talie europeană, iar Theodor Cosma s-a afirmat în orchestra de Jazz a Radiodifuziunii încă din 1934. Tot Theodor Cosma a contribuit la fondarea primei orchestre Electrecord.
La fel ca și acum, în perioada interbelică, prezența unor case de discuri internaționale în România era ceva obișnuit. Cele mai multe înregistrări erau publicate sub nume prestigioase precum Odeon Records, Columbia Records sau His Master’s Voice.
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login