De curând

În 2016 vom trăi cu o secundă în plus

foto: Pixabay.com

Oamenii de știință francezi ne vor face un cadou frumos în seara de Revelion. Aceștia au calculat viteza de rotație a planetei și au ajuns la concluzia că anul 2016 trebuie să primească o secundă în plus. Înainte ca învechita sintagmă “oamenii de știință” să provoace zâmbete de ironie, trebuie spus că avem de-a face cu experții prestigioasei instituții International Earth Rotation and Reference Systems Service din Paris, care dispune de unul dintre cele mai importante observatoare astronomice din Europa.

Adăugarea unei secunde la cele deja existente este o necesitate cauzată de micșorarea vitezei de rotație a Pământului. Fenomenul este datorat disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Acest procedeu a fost folosit pentru prima dată în anul 1972, iar în ultimul deceniu, au existat nu mai puțin de patru ani la care s-a adăugat o secundă: 2005, 2008, 2012 și 2015. Teoretic, dacă secundele în plus nu ar fi adăugate în decursul anilor, orele de zi și de noapte ar putea fi indicate inversat peste 6.000 de ani.

Așadar, trebuie să vă întreb: voi ce veți face cu secunda pe care o primim cadou?

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus