De bun simț

Homo idiotus

Foto: Wikimedia Commons

Cum mai este posibilă în 2016, oriunde în lume, dar mai ales în Uniunea Europeană, știrea conform căreia un toreador a fost ucis de un taur în timpul unei coride în Spania, pentru prima dată în 30 de ani? O știre mai de așteptat, deși tot revoltătoare, ar fi fost: un toreador a fost ucis în timpul unei coride clandestine, luptele în arenă cu tauri fiind ilegale de (cel puțin) 200 de ani.

Este o rușine pentru omenire că a fost vreodată permisă chinuirea animalelor pentru orice motiv, dar mai ales pentru amuzamentul gloatelor, și este o rușine și mai mare că încă este permis acest lucru. Chiar nu am evoluat deloc din zilele arenelor romane în care oamenii și animalele se omorau între ei pentru a distra poporul?

Singurul “progres” pare a fi că azi oamenii au de ales dacă vor să moară în postura de toreadori, boxeri, luptători MMA sau fotbaliști americani, pe când în trecut gladiatorii erau sclavi și nu îi întreba nimeni. Pe animale nu le întreabă nimeni nici acum.

De ce nu ne dăm seama odată că această fascinație pentru sânge și violență este bolnavă într-o societate care nu mai are de mult timp nevoie de așa ceva? De fapt, dacă ne-ar fi dus un pic mai mult capul, nu am fi avut nevoie niciodată, dar am fost și încă suntem prea apropiați de strămoșii noștri sălbatici pentru ca astfel de practici să fie automat considerate greșite în conștiința oricăruia dintre noi.

Dacă în cazul anumitor atrocități publicul larg poate avea scuza că nu a știut de existența lor (argument subțire oricum), mârșăvia coridelor este cât se poate de publică și televizată pe deasupra, acesta fiind poate singurul motiv pentru care majoritatea e revoltată.

Poate dacă s-ar transmite în direct și chinurile prin care trec animalele de prin fermele industriale (din care provine cea mai mare parte a cărnii din supermarketuri) ar fi mai mulți oameni care ar fi mai atenți de la cine își cumpără carnea și în ce cantități o mănâncă.

Este simplu să ne închidem fiecare în bula noastră, să nu ne intereseze ce se întâmplă în jur, să trăim cu impresia că nu facem nimic greșit și că suntem minunați, dar dacă suntem sau vrem să fim mai mult decât niște simple combinații de elemente chimice care fac umbră pământului (sau mai bine zis, care fac lumină și căldură pământului în zilele noastre), atunci ar trebui să ridicăm privirea și să ne uităm în jur, să ciulim urechile, adică să facem ce face orice mare prădător, cum îi place omului să se considere, și să înțelegem ce consecințe au acțiunile noastre.

Merită chinuit un animal pentru câteva minute de distracție pustie? Merită chinuite milioane de animale doar pentru ca să avem mici și grătare (adesea fără gust) la orice oră din zi și din noapte, deși nu putem fizic mânca atâtea și atât de des?

Merită să consumăm atâta mâncare, care ar trebui în mod normal să ne ajute să supraviețuim, doar ca să ne sinucidem încet prin obezitate și diabet? “Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca”, spunea un personaj de-al lui Voltaire.

Nu trebuie nici să mergem în extrema cealaltă și să ne înfometăm sau să nu mai facem nimic plăcut, ci doar să fim puțin mai cumpătați. Creierul uman e spectaculos, dar încă nu și-a atins potențialul complet, astfel că uneori ne trimite niște impulsuri cărora nu le putem rezista, sau cel puțin așa credem.

Cu puțină disciplină și conștientizare, putem face lucruri nebănuite totuși. Deci data viitoare când ne vine să ne uităm la un sport sau videoclip violent, șocant, sângeros, când avem o poftă nebună de un anumit aliment, nesănătos sau imoral, deși suntem sătui, sau când aprindem a 20-a țigară, hai să încercăm să ne gândim: eu chiar am nevoie de asta? Eu chiar sunt cel care vrea asta?

Sau creierul meu parșiv, iubitor până la dependență de endorfine și alte asemenea, își vrea doza pe care știe că lucrurile respective i-o aduc, astfel că mă împinge în acea direcție, ca pe fraier? Homo sapiens parcă însemna om înțelept. Dovedim și noi că ne merităm numele?

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus