În detaliu

HBO GO vs. Netflix vs. Pirații din Marea Neagră

Foto © Lassedesignen | Dreamstime

Până nu demult aveam scuze destul de bune pentru a pirata. Nu prea aveam alternative legale la fel de convenabile, pentru că nici cinematograful, nici dvd-urile nu sunt la fel de atrăgătoare ca un streaming sau download direct de pe canapea. Sau nu ne permiteam să dăm pe filme cât ne cereau miliardarii ăștia nemernici de la Hollywood, parțial ca să îi plătească regește pe actorii și regizorii noștri preferați.

Sau nu aveam răbdare să vedem câte un episod, cu țârâita, cum ne dădeau ăștia de pe la televiziuni, dacă ne dădeau, că unele filme și seriale nu ajungeau niciodată la ei. Sau pur și simplu eram prea șmecheri ca să plătim pentru ceva ce putem obține gratuit.

Sigur că filmele bune merită văzute pe marile ecrane, pentru că așa sunt gândite de cei care le fac, și personal prefer să le văd la cinema, dar de multe ori experiența e stricată de diferiți factori perturbatori – cei care își fac apariția după ce a început filmul și își caută locurile cu discreția unei vaci gestante, climele date ori prea tare, ori prea încet, grupurile de glumeți care vorbesc într-una, crezând că noi, ceilalți, suntem acolo pentru ei de fapt, oameni care se uită non-stop în ecranele luminoase ale telefoanelor, pentru că n-au știut că e genul “ăla” de film, foșnetele de popcorn, nachos, chipsuri, pufuleți și ce-și mai aduce fiecare etc.

DVD-urile sunt de multe ori prea scumpe, având în vedere că apar destul de târziu și până la apariția lor toată lumea a fost deja la cinema sau a piratat deja la calitate similară. În plus, cred că avem destul plastic în viața noastră ca să mai adăugăm un tip, oarecum inutil, având în vedere gradul actual de digitalizare.

Odată cu apariția HBO GO și apoi Netflix în România, ne-au cam dispărut scuzele. Cele două ne oferă aproape toate serialele și filmele pe care vrea să le vadă cam orice entuziast (mai puțin cei care nu tolerează absolut nimic mainstream, dar chiar și pentru ei există câte ceva pe acolo, plus că ei au alte platforme similare, specializate pe filme de calitate, necomerciale, cum ar fi Mubi).

Avantajul principal al acestor platforme, pe lângă faptul că nu încalcă nicio lege, este că oferă conținutul vast pe multiple device-uri, oricând, astfel că nu trebuie să ne mai ocupăm hardurile interne și externe cu cine știe câți terabytes de date. De asemenea, au aplicații pentru smart TV-uri, astfel că nu mai e nevoie de căblăraie pentru a conecta vreun player la televizor (conexiunile wireless dintre playere și televizoare nu funcționează așa grozav din experiența mea). E drept că e nevoie de acces la internet, dar dacă e un lucru care merge bine în România, acela este internetul.

Un alt avantaj este calitatea imaginii, care este întotdeauna cea mai bună, astfel că nu trebuie să facem compromisuri de genul filmărilor clandestine în cinema și nici nu trebuie să tolerăm subtitrări în limbi dubioase pe jumătate de ecran, sau părți din imagine distorsionate de watermark etc. Nu trebuie nici să clickuim pe 537 de linkuri până dăm de unul care chiar funcționează, sau să riscăm să ne umplem aparatele de viruși.

Pentru cine nu a avut încă ocazia să le încerce pe ambele, am enumerat mai jos principalele plusuri și minusuri ale fiecăruia.

Plusuri HBO GO:

  • cost foarte mic pentru ceea ce oferă (este disponibil automat pentru toți abonații HBO, care costă 10-15 lei în plus pe lună la pachetele standard ale furnizorilor de televiziune, iar o parte mică din conținut e disponibilă și fără abonament);
  • conținut foarte variat și vast, include toate filmele și serialele difuzate de HBO în România, dar și multe pe care nu le-au produs sau difuzat ei, unele fiind disponibile exclusiv la ei (în mod legal cel puțin);
  • subtitrări în română pentru toate obiectele;
  • este bine structurat pe categorii;
  • fiecare film/serial are scoruri atât din partea utilizatorilor cât și de la IMDB incluse;
  • include și câteva filme și seriale românești.

Minusuri HBO GO:

  • înscrierea (obținerea codului de acces) ar putea fi puțin mai ușoară, dar dacă se urmează instrucțiunile nu e chiar așa greu;
  • e nevoie de abonament TV pentru a avea acces la tot conținutul;
  • nu ține minte prea bine ce ai urmărit recent și nu ține minte deloc la ce episod ai rămas dintr-un anumit serial.
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Plusuri Netflix:

  • înscriere foarte ușoară, doar cu email și parolă, necondiționată de abonamentul de televiziune;
  • acces gratuit în prima lună;
  • conținut destul de vast și acces exclusiv la unele seriale și filme;
  • e foarte ușor să reiei un serial de unde ai rămas.

Minusuri Netflix:

  • preț puțin mai piperat (~10 euro pe lună);
  • nu are tot conținutul disponibil în alte tări, din cauza unor exclusivități acordate local altor entități (posturi de televiziune);
  • subtitrările în română nu sunt disponibile pentru toate filmele/serialele oferite (sunt subtitrări în engleză pentru toate, dar dacă cineva stă mai rău cu engleza, nu-l prea ajută).

Per ansamblu mi se pare mai rentabil HBO GO, având în vedere că prețul este mult mai mic (presupunând că ai deja abonament TV), iar conținutul este cel puțin la fel de bogat ca cel al Netflix, dar ambele merită o șansă, cel puțin în lunile când le apar noi sezoane din cele mai apreciate seriale, cum ar fi Game of Thrones pentru HBO, sau House of Cards pentru Netflix.

flickr.com

Foto: Flickr

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus