În detaliu

Fumatul în Europa și România

Sursa: Pixabay

Odată cu adoptarea și intrarea în vigoare din data de 17.03.2016 a „Legii nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun„, România a intrat în rândul țărilor vest-europene, care de aproape un deceniu au reglementări stricte privind consumul produselor din tutun în locurile publice.

Cu toate că au existat numeroase dezbateri și păreri contradictorii cu privire la această lege, prin aprobarea acesteia s-a accentuat faptul că sănătatea publică primeză, aceasta neputând fi un element de negociere comercială, după cum a declarat și Ramona Brad de la Coaliția România Respiră.

Procent fumatori 2015

Harta fumatorilor in 2015 – Europa – creata cu Mapchart.net

Lăsând la o parte dezbaterile referitoare la aplicarea legii, este interesant de văzut nivelul la care se situează România din punct de vedere al procentului de persoane care consumă produse din tutun.

La nivel mondial, cei mai înrăiți fumători sunt locuitorii arhipelagului Indonezian, unde în jur de 70% dintre bărbați și 50% dintre femei consumă produse din tutun, conform statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

La nivel european, cei mai înrăiți fumători sunt grecii (52.6%), în timp ce cele mai înrăite fumătoare sunt austriecele (34.8%). La polul opus regăsim Danemarca, unde doar 17.6% dintre bărbați consumă produse din tutun și Portugalia, unde 13.7% dintre femei sunt fumătoare.

Ponderea persoanelor fumătoare la nivelul anului 2015 poate fi văzută în imaginea de mai sus.

România se situează undeva la mijlocul listei, la nivelul anului 2015 aproximativ 36.9% dintre români erau fumători, în timp ce doar 22.7% dintre românce consumau produse din tutun.

În ultima perioadă s-a remarcat tendința de scădere a numărului de persoane consumatoare de tutun. Astfel, între 2000 și 2015 la nivel european s-a înregistrat o scădere de aproximativ 10 puncte procentuale la nivelul populației fumătoare. În România de la 40% fumători în 2000 s-a ajuns la 29.8% fumători în anul 2015, iar tendințele par să fie în scădere și în perioada următoare.

Cristian Oanea este un bun practician în managementul riscurilor aferente activității desfășurate de instituțiile financiare. Fundamentarea teoretică a realizat-o prin studiile de doctorat din cadrul ASE și Academiei Române.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus