De bun simț

A fost odată Diesel-land

foto: Pixabay

Comisia Europeană ia încă în considerare posibilitatea de a relaxa normele de poluare pentru mașinile diesel, în ciuda opoziției comisiei de Mediu din Parlamentul European, a mai multor capitale europene și a oricărui om cu picioarele (și plămânii) pe pământ.

Este evident că motivele sunt problemele cu care se confruntă industria auto după scandalul Volkswagen (care nu e singurul brand depistat cu nereguli și tot mai multe informații similare apar și despre competitorii lor), dar acesta este un motiv strict economic. Economia are sens doar atât timp cât ajută bunăstarea oamenilor, iar bunăstarea nu poate exista în absența sănătății, deci în cele din urmă nici autoritățile nu vor putea salva această tehnologie învechită. Iar dincolo de calitatea proastă a aerului care duce la morți premature, mai există și problema schimbărilor climatice, care sunt și mai periculoase. Ninsorile de sfârșit de aprilie din Europa sunt doar o mostră recentă.

foto: Wikipedia

Este clar de ce giganții auto (și poate companiile petroliere) au interesul de a susține în continuare cauza motoarelor diesel, dar nu este clar de ce sunt și atâți consumatori care încă țin la ele. Că sunt mai ieftine decât cele electrice? Nu toate dieselurile sunt mai ieftine decât toate electricele. În plus, mașinile pe benzină, și ele în general mai puțin poluante decât cele diesel, sunt mai ieftine în medie decât acestea din urmă, iar diferența de consum la modelele noi, nu mai este atât de semnificativă. Cred că dacă românii își pot permite să conducă mașini pe benzină, în condițiile în care carburanții sunt mai scumpi în România decât în multe țări occidentale, sau cel mult la același preț, atunci pot face un “efort” și nemții, și francezii etc.

Singurul “sacrificiu” ar fi că pentru mașini mai puternice trebuie scoși mai mulți bani fie pentru mașină, fie pentru combustibil, pentru a evita dieselurile. Dar în afară de anumite bucăți de autostradă din Germania, unde e nevoie de mai mult decât oferă o mașină medie? Viteza excesivă cauzează și mai multă poluare, și riscuri mai mari de accidente, și eventuale amenzi, în cel mai bun caz.

Este complet ilogic să mai promovăm mașinile pe combustibili fosili în anul 2016, și cu atât mai puțin pe cele diesel.

foto: Flickr

Totuși, viitorul nu e așa gri, pentru că generația tânără e mai puțin interesată să dețină mașini personale, și preferă alternative precum transportul în comun, bicicletele sau car sharing-ul. Aștept cu interes dezvoltarea acestui ultim domeniu și în România, preferabil cu mașini electrice. BMW deja dorește să își lanseze propriul astfel de program, tocmai datorită (sau din cauza, din punctul lor de vedere) acestui trend. Nu mai spun de progresele enorme făcute de Tesla, care sunt convins că într-un timp relativ scurt va dezvolta modele și mai ieftine decât cel mai recent, pe care foarte mulți consumatori din țările dezvoltate și-l permit deja, punând presiune pe ceilalți producători.

Chiar și statul român a declarat prin Ministrul Mediului că va acorda ajutoare de până la 6000 de euro la achiziția mașinilor electrice (ceea ce în cazul celor mai mici astfel de automobile înseamnă o parte semnificativă din preț) și că va investi în infrastructură de încărcare, așa că există toate premisele ca în timpul vieții “milenialilor” gazele de eșapament să fie doar o amintire neplăcută, iar aerul orașelor să fie mult mai respirabil.

 

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus