De curând

Este un avion? Un dirijabil? Este Airlander 10!

Dacă ar trebui să răspunzi rapid la întrebarea “Care este cel mai mare avion din lume?”, cu siguranță ai spune “Airbus A380” sau „Boeing 747”. De azi, ai la dispoziție o nouă variantă de răspuns: Airlander 10. Aparatul de zbor hibrid combină designul și lejeritatea în utilizare, tipice unui dirijabil, cu aspectul practic oferit de un avion cargo. Airlander 10 nu are nevoie de o pistă lungă de pe care să decoleze, dar poate pleca la bord cu o încărcătură de 10 tone.

Cu o lungime de 92 de metri, Airlander 10 depășește cu 20 metri intimidantul Airbus și poate atinge o altitudine maximă de 1.219 metri. Viteza maximă pe care o va atinge aparatul de zbor este de 74 de km/h, iar propulsia este asigurată de patru motoare V8 pe motorină, cu o putere totală de 1.500 de cai-putere. Structura internă a navei devine rigidă odată ce se face umplerea cu heliu, iar pentru materialul fuselajului s-a folosit know-how direct de la o companie apropiată de NASA.

Airlander 10 este fabricat de HAV (Hybrid Air Vehicles) și este derivat dintr-un proiect militar dezvoltat inițial pentru armata americană. Vehiculul ar fi trebuit să îndeplinească misiuni de recunoaștere și supraveghere în teatrele de război. HAV a regândit proiectul și l-a adaptat pentru utilizarea civilă. Primul zbor al navei a avut loc în urmă cu doar câteva zile, la Cardington, Marea Britanie. Aventura a durat dor 30 de minute, dar deschide drumul către un nou capitol al transportului aerian.

Foto/video: Flickr/Hybrid Air Vehicles

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus