Să vezi o dronă care survolează mulțimile adunate la un concert nu mai este de mult o priveliște neobișnuită. Nici filmările panoramice sau testele cu noile modele de mașini, realizate cu ajutorul dronelor, nu mai sunt vreo noutate. Cu toate acestea, există un domeniu în care gadgeturile aeriene nu și-au arătat până acum utilitatea: cercetarea științifică. Recent, o dronă a Universității de Tehnologie din Auckland a surprins un exemplar de balenă Bryde, specie pe cale de dispariție.
Uriașul mamifer a fost surprins total întâmplător de studenții Lorenzo Fiori și Ticiana Fetterman, în timp ce studiau comportamentul delfinilor din Golful Hauraki, pe coasta Noii Zeelande. Imaginile descoperite abia după vizionarea înregistrării arată o balenă însoțită de puiul ei. Cele două exemplare din specia Bryde au fost surprinse în momentul în care se hrăneau cu plancton, iar drona a reușit să se furișeze în vecinătatea lor fără să le deranjeze.
Acesta este marele avantaj al observării creaturilor marine din dronă, o metodă de cercetare mult mai puțin invazivă decât monitorizarea in barcile ancorate în imediata lor vecinătate. Balenele Dryde sunt mai mult decât rare. Ultimele estimări arată că, în apele neozeelandeze, mai înoată doar 200 de exemplare, dintre care 50 trăiesc în Golful Hauraki. Exemplarul surprins de studenții Universității de Tehnologie din Auckland are o lungime de 12 metri și poate cântări până la 12 tone.
foto/video: Auckland University of Technology
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login