De bun simț

Donald Trump și femeile

Foto © Americanspirit | Dreamstime

Documentând abuzurile lui Trump

Traducere după Jane Mayer, The New Yorker

Pentru cartea sa din 1993, „Magnatul pierdut”, Harry Hurt III a intrat în posesia depoziției de divorț a Ivanei Trump, în care aceasta declară că Donald Trump ar fi violat-o.

Când a apărut știrea conform căreia Donald Trump a fost filmat în 2005 lăudându-se cum că, fiind celebru, se simte liber să le înșface pe femei de … (grab her by the pussy), Harry Hurt s-a simțit, oarecum, răzbunat. În 1993, Hurt a publicat „Magnatul pierdut: Viețile multiple ale lui Donald J. Trump”, o biografie neautorizată care nu a mai fost tipărită de atunci. În ziua în care înregistrarea a fost făcută publică, Hurt juca golf undeva în New York, când a primit următorul mesaj de la un prieten: „Donald e terminat!”

După ce a văzut înregistrarea cu afirmația lui Trump, Hurt s-a gândit, „În sfârșit, comportamentul lui iese la lumină.” Dar a avut dubii serioase că această revelație va dăuna cu adevărat campaniei lui Trump. Documentându-se pentru cartea sa, în anii ’90, Hurt a descoperit circumstanțe și mai serioase în care Trump a avut un comportament abuziv față de femei, totuși cele mai multe canale și surse de știri au refuzat să relateze aceste știri. Chiar și pe perioada actualei campanii, Hurt a afirmat, „M-am simțit ca o voce în pustiu.”

Când „Magnatul pierdut” a fost publicată, Kirkus Reviews a afirmat că biografia scrisă de Hurt este „precisă și bine documentată”. Cei de la Times au ignorat-o complet. Trump însuși a denunțat-o, iar anul trecut, într-un post pe Tweeter, l-a numit pe Hurt un „prostănac” care a scris „o carte ratată”.

Fragmentul din carte care a stat la baza celor mai multe controverse este cel care face referire la divorțul dintre Trump și prima sa soție, Ivana. Hurt a obținut o copie a depoziției de divorț a Ivanei, din 1990, în care aceasta afirma că, în urmă cu un an, soțul ei o violase într-un acces de furie. Conform informațiilor culese de Hurt, Trump era furios din cauza faptului că operația de „reducere de scalp” pe care o suferise, cu scopul de a îndepărta un început de calviție, devenise foarte dureroasă. Ivana fusese cea care i-l recomandase pe medicul chirurg. Din răzbunare, scrie Hurt, Trump i-a smuls soției din păr, după care a violat-o. După incident, conform cărții, Ivana și-a petrecut noaptea închisă în baie, plângând; dimineața, Trump ar fi întrebat-o, „cu un aer degajat și amenințător în același timp, ‚Doare?’ ”. Trump a negat și acuzațiile de viol, și sugestia că ar fi suferit operația în cauză. Hurt afirmă că incidentul, detaliat în depoziția Ivanei, a fost confirmat de două dintre prietenele Ivanei.

Hurt a păstrat copia sigilată a depoziției ani de zile. „Erau afirmații făcute sub jurământ.”, a spus. Dar în cele din urmă, făcând curățenie în casă în urma divorțului său, Hurt afirmă că a aruncat totul, inclusiv depoziția. „Problema mai gravă”, continuă Hurt, „este că Trump ar putea să devină președintele Statelor Unite. Nici în cele mai negre coșmaruri nu mi-am imaginat că s-ar putea ajunge aici.”

Înainte de apariția cărții lui Hurt, avocații lui Trump au făcut presiuni asupra editurii, W.W. Norton, să adauge fiecărei copii a cărții o declarație de lămurire a Ivanei. În aceasta, ea confirmă folosirea termenului de „viol” în depoziție, dar adaugă că acest termen nu trebuie interpretat „nici în sens literal, nici criminal”. Ivana mai adaugă, „Ca femeie, m-am simțit violată.” Hurt a spus că, pentru el, nota este o negare a faptelor, și crede că Ivana a fost de acord să își răstălmăcească propriile vorbe pentru a securiza înțelegerea de divorț, conform căreia ar fi primit 14 milioane de dolari în cash.

Când povestea a ieșit din nou la suprafață vara trecută, Ivana a afirmat oficial că este „lipsită de merit”. „Ea și Donald au crescut trei copii împreună. Își aleg dormitoarele din Casa Albă.”, spune Hurt. „Dar nici o clipă Ivana nu a afirmat că depoziția e falsă, sau că nu a făcut-o sub jurământ.”

„Magnatul pierdut” nu s-a vândut bine. A apărut într-un moment în care afacerile lui Trump erau în cădere, și interesul publicului pentru omul de afaceri scăzuse mult. Dar în primăvară, când Trump a devenit unul dintre cei trei candidați republicani rămași în cursă, Hurt a cerut editurii Norton să publice cartea din nou. Mesajul primit înapoi a fost că avocații editurii au considerat cartea „prea periculoasă pentru a putea fi re-publicată.”

Hurt a decis să scaneze cartea și să o publice online pe cont propriu. Când un reporter de la Daily Beast a început să pună întrebări legate de acuzațiile de viol, Michael Cohen, unul din avocații lui Trump, l-ar fi amenințat – „Dacă scrii vreun articol în care apar și numele lui Donald Trump, și cuvântul ‚viol’, am să-ți fac viața un iad pentru tot restul zilelor tale.” După aceea, afirmă Hurt, CNN l-a invitat de patru ori să îl intervieveze, și tot de atâtea ori a anulat interviul. Singurul om de televiziune care l-a invitat să vorbească în direct despre acuzațiile de viol a fost Megyn Kelly, de la Fox News.

Hurt a ajuns în cele din urmă să vorbească la CNN, după ce alte zece femei au ieșit în față, acuzându-l pe Trump de viol. „Le admir curajul”, a spus Hurt, „și le mulțumesc că au ales să spună adevărul despre niște circumstanțe atât de dureroase și de jenante.” Amintindu-și de cea de-a doua dezbatere prezidențială, în care Trump a susținut că toate comentariile jignitoare pe care le-a făcut vreodată la adresa femeilor au fost doar vorbe, și niciodată fapte, Hurt a spus – „A mințit. Sunt sigur de asta. Propria lui soție a afirmat contrariul, sub jurământ.”

 

 

Doina Antohi este actriță, regizor, profesor și interpret vocal. Traduce din limba engleză, adaptează și creează colaje de texte pentru spectacolele ei. Scrie de când era copil, în timpul liber, din joacă, inspirându-se din realitatea imediată și mai ales din cât de diferite sunt mentalitățile. E îndrăgostită de genul musical.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus