În detaliu

Transportul, infrastructura și evoluția

sursa: Wikimedia Commons

Peste tot auzim discutându-se despre dezvoltare economică, performanță și omogenizarea nivelurilor de dezvoltare a tuturor regiunilor României. Însă, inevitabil, practica ne arată existența unor discrepanțe uriașe între situația economică a celor 8 regiuni de dezvoltare.

Factorul cheie în dezvoltarea oricărei regiuni este reprezentat de investiții, care sunt atrase sau nu de o regiune, în funcție de specificul acesteia. Nu este o noutate că regiunea de dezvoltare București-Ilfov atrage peste 59% din investițiile străine directe (ISD) realizate în România, această regiune oferind toate elementele căutate de investitori.

ISD pe regiuni

Harta valorii soldului ISD la 31 decembrie 2014

Pe baza informațiilor aferente anului 2014, preluate de pe site-ul Băncii Naționale a României, vedem că regiunea de dezvoltare București-Ilfov conduce detașat, însumând un sold al ISD de peste 35 miliarde euro, în timp ce regiunea cu cele mai mici investiții atrase este regiunea Nord-Est, cu doar 1,6 miliarde euro.

Pentru a înțelege mai bine aceste discrepanțe între regiunile României, privind investițiile atrase, trebuie să gândim din perspectiva unui investitor. Un investitor caută să investească în acel loc care îi oferă forță de muncă ieftină și calificată, infrastructură performantă, pentru a-i facilita transportul și comunicarea rapidă cu alte zone ale Europei, cât și o administrație publică mai puțin birocrată, astfel încât aceștia să poată rezolva aspectele legale și administrative facil, fără a risca stoparea sau încetinirea activității.

Dacă ne uităm la figura de mai jos, vedem că regiunea Nord-Est, dar și regiunea Sud-Vest-Oltenia au 0 km de autostradă, conform datelor disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică. Oricum, în prezent în România avem în jur de 700 km de autostradă, ceea ce este extrem de puțin.

Indicatori

Valoarea ISD/locuitor, % de autostradă pe fiecare regiune și PIB/locuitor

Se poate vedea existența unei corelații între valoarea soldului ISD pe cap de locuitor și valoarea PIB pe cap de locuitor pe fiecare regiune de dezvoltare (matematic valoarea acesteia este de peste 0.9, ceea ce arată o corelație extrem de strânsă). De aceea, se observă cu ușurință că regiunile cu o valoare ridicată a ISD au și o valoare ridicată a PIB.

Concluzia este simplă și de bun simț: pentru a putea atrage investiții străine și astfel pentru a crește valoarea economică a fiecărei regiuni, statul român trebuie să acorde o atenție mai mare asupra dezvoltării infrastructurii de transport, pentru că de ce să nu recunoaștem și să fim sinceri cu noi, în România nu avem nici drumuri dar nici căi ferate la standarde europene, pentru a fi competitivi în atragerea investitorilor străini.

Cât timp România va rămâne la acest nivel scăzut al infrastructurii, și investitorii vor alege locații mai bune pentru investițiile lor.

Cristian Oanea este un bun practician în managementul riscurilor aferente activității desfășurate de instituțiile financiare. Fundamentarea teoretică a realizat-o prin studiile de doctorat din cadrul ASE și Academiei Române.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus