De bun simț

Cum să nu fii liberă?

Protest în fața ambasadei Franței în Londra, împotriva interdicțiilor de a purta "burkini" în Franța.
Foto © Mike Kemp / Guliver / Getty Images

Extremismul de diferite feluri pare a fi principalul pericol la adresa stilului de viață democratic de tip occidental, care deși are numeroase imperfecțiuni, e cel mai functional deocamdată. Extremismul religios alimentează extremismul politic, dar la sfârșitul zilei, și unul și celălalt ajung să terorizeze o parte semnificativă din populație.

Sigur că în politică unii dintre cei cu tendințe extremiste se folosesc pur și simplu de fricile oamenilor pentru a câștiga putere sau pentru a devia atenția de la suspiciunile sau dovezile de corupție care planează asupra lor.

Așa s-a ajuns la a le interzice femeilor să se îmbrace într-un anumit fel când merg la plajă, în anumite zone din Franța, țara libertății, egalității și fraternității, țara “natală” a drepturilor moderne ale omului. Înțeleg, e important ca religia și statul să fie separate, și susțin cu tărie acest principiu.

În România e nevoie de asta mai mult decât oriunde în Uniunea Europeană probabil. De asemenea, susțin cu tărie că nimeni nu ar trebui să poată să oblige o femeie, sau pe oricine altcineva să se îmbrace într-un anumit fel, doar pentru că li se pare lor indecent altfel. Ce-i dacă li se pare? Sunt liberi să nu se uite. Sunt liberi să nu interacționeze cu astfel de persoane.

Sunt datori să se abțină de la a sări pe orice femeie (sau bărbat) căreia (sau căruia) i se vede mai mult decât pielea din jurul ochilor, iar dacă nu pot, atunci sunt liberi să meargă la închisoare și să afle pe pielea lor cum e cu dragostea cu forța.

Pe de altă parte însă, dacă cineva dorește să se îmbrace într-un anumit fel când merge la plajă, pentru că îi este rușine să se expună, sau pentru că nu vrea să o ardă soarele, sau pentru că așa consideră că e frumos și corect, sau pentru că așa are ea chef în ziua respectivă, e la fel de anormal să vină cineva să îi spună că nu are voie.

wikipedia.org

wikipedia.org

Da, ideal ar fi să nu se lase nimeni influențat(ă) în ce face sau ce poartă de cutume religioase învechite, dar dacă nu le constrânge nimeni și ele nu încalcă libertatea altcuiva, de ce s-ar opune autoritățile?  Nu e ok să îi spui cuiva cum să se îmbrace, dar e ok să îi spui cum să nu se îmbrace?

Abandonăm complet logica și rațiunea din cauza unor demenți, care cred că ajung în paradis dacă măcelăresc oameni? Abandonăm și statul de drept și ignorăm sentințe judecătorești? Păi atunci demenții au câștigat.

Ce este cu obsesia asta de a exercita control asupra femeilor? Suntem așa nesiguri pe noi, încât nu ne putem simți bărbați altfel? Acoperă-te imediat, nici ochii să nu ți-i vadă vreunul, că poate sare pe tine și după aia trebuie să te omor, că m-ai făcut de râs. Ce? Te-ai acoperit? Păi nu-i bine. Dezbracă-te, aici de față cu toată lumea, să vadă toți ce democratici și laici suntem.

Cum să nu fii liberă? Ești complet liberă să alegi, dragă: ori ești o curvă superficială, ori ești o teroristă nemernică. Mai vrei și alte alegeri libere? Ori ești mamă, ori ești manager. Hahaha, crezi că le poți face pe amândouă? Ce drăguț. Facem pariu?

Cică eram ignoranți și fericiți în Eden, până când aceeași femeie clevetitoare ne-a făcut să mâncăm fructul oprit, și să cunoaștem binele și răul, iar atunci dezastrul s-a abătut asupra noastră.

Pe bune? Chiar cunoaștem diferența dintre bine și rău? Că mie mi se pare că tot animale ignorante suntem, numai că spre deosebire de restul animalelor, noi distrugem totul în jurul nostru.

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus