Cine nu a visat să câștige la loto? Majoritatea dintre noi am încercat măcar o dată, cu speranța că atunci vor fi extrase exact numerele noastre.
În ceea ce urmează vă propun să analizăm cum sunt extrase numerele la loterie și care sunt șansele de câștig. Iar la sfârșit vă voi propune o strategie pentru un câștig mic, dar absolut sigur.
Ce numere sunt extrase cel mai frecvent?
Pentru a putea răspunde la această întrebare am preluat toate numerele extrase la loto 6/49, în perioada august 1993 – iunie 2016 și am realizat distribuția frecvenței apariției fiecărei dintre ele.

Frecvența de apariție a numerelor la extragerile loto 6/49 din perioada august 1993 – iunie 2016 – (Sursa: www.loto49.ro)
Din imagine se poate vedea clar că extragerea numerelor câștigătoare este absolut aleatoare, cu o valoare medie de 186 de apariții pentru fiecare număr. Cel mai frecvent număr a fost 36, extras de 219 ori, iar cel mai rar a apărut numărul 40, cu doar 150 de extrageri în această perioadă.
Nu se poate identifica, așadar, o lege care să ne spună ce numere vor fi extrase. Știu, sunteți dezamăgiți, ca și mine. Până aici vă pot recomanda doar să jucați numărul 36 și să nu alegeți 40.
Dar nu am terminat analiza.
Ce numere sunt alese cel mai des de jucători?
Graficul de mai jos care prezintă frecvența numerelor jucate loteria americană în anul 1996. Se poate vedea clar subiectivitatea jucătorilor în selecția numerelor. Numerele mai mici sunt selectate mult mai frecvent decât cele mai mari, deși mai sus am aflat clar faptul că ele ies cu aproape aceeași frecvență.

Numere jucate de jucători la loto – “Introducere în teoria probabilităților” de Charles, M., Grinstead, J. și Snell, L., 1997, Societatea Americană de Matematică, pag. 204
Este evident din grafic faptul că jucătorii folosesc cel mai probabil zile de naștere sau numere norocoase, care sunt rareori mai mari de 31. Iar această stare de fapt o putem folosi în avantajul nostru. Cu ajutorul ei ne putem pregăti mai bine strategia de joc, urmărind să avem cea mai bună situație pentru cazul în care vom fi câștigători.
Atunci când toată lumea alege numere asemănătoare pe bilet, șansele sunt mai mari să existe mai mulți câștigători pentru aceleași numere, adică premiul va fi împărțit. Să fim serioși – cine ar vrea să mai trebuiască să și împartă premiul? Eu unul, nu.
Dacă majoritatea jucătorilor aleg numere mici, iar ele ies complet aleator, înseamnă că selecția unor numere mai mari pe bilet reprezintă un dublu avantaj: în primul rând mărește cu adevărat șansele de câștig prin respectarea omogenității, iar apoi, în cazul unui fericit câștig, e mai probabil că nu veți avea de împărțit banii cu nimeni.
În practică, pentru a fi sigur că numerele sunt corect alese, cel mai bine este să verificați dacă suma lor este mai mare de 177. Dacă nu, înlocuiți din numere cu altele mai mari.
Pentru a mări șansele de câștig considerabil, nu putem decât să jucăm de cât mai multe ori.
Teoria probabilistică ne spune că avem mai multe șanse de a ne prăbuși cu avionul sau de a avea un accident cu mașina decât de a câștiga la loterie. Și atunci?
Cum putem totuși câștiga ceva?
Se pare că nu există o soluție miraculoasă sau o formulă pentru a ne face milionari peste noapte cu ajutorul loteriei. Dacă ar fi existat, cu siguranță instituția ar fi dat faliment de multă vreme. Dar există un mod de a face banii să se adune, folosindu-ne de obiceiul de a juca frecvent. Mai exact, să economisim.
Să începem cu un calcul simplu. Conform Loteriei Române, prețurile pentru 1 variantă de joc sunt:
- Loto 6/49 – 4,8 RON;
- Noroc – 2,4 RON;
- Loto 5/40 – 1,6 RON;
- Joker – 3,2 RON;
- Noroc plus – 1,2 RON;
- Super noroc – 0,8 RON.
Dacă la fiecare extragere a loteriei am pune câte o variantă de joc pentru fiecare tip de extragere am cheltui 14 RON. Ținând cont că săptămânal sunt 2 extrageri, iar un an are 52 de săptămâni, acest lucru presupune un cost total de 14 RON x 2 x 52 = 1,456 RON. Și iată deci și câștigul nostru garantat.
Dacă vreți să „câștigați” acești bani cu șanse de 100%, cel mai eficient mod este să puneți deoparte câte 28 de lei pe săptămână, iar după un an veți avea aproape 1500 de lei pentru o vacanță, un telefon inteligent, două biciclete, 7 perechi de pantofi sau orice altceva vă terce prin cap la prețul ăsta.
În final depinde de riscurile pe care fiecare dintre noi este dispus să le accepte. Fie riscăm, investim și alegem să sperăm la un câștig mare dar foarte puțin probabil, fie alegem o economie 100% garantată.
Mult noroc!
Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login