De bun simț

Cu fundu-n două luntri

© Avia Huisman Photography | Dreamstime

You can’t have your cake and eat it, spune un proverb englezesc. Limba română, mai creativă, oferă mai multe variante de traducere, cu semnificație similară: „cu fundu-n două luntri”, sau „și cu cuțitul uns, și cu slănina întreagă”, sau, și mai plastic, „și cu **** în ***, și cu sufletu-n rai”.

Mai simplu și mai exact, nu poți avea două lucruri incompatibile simultan. Dacă alegi un lucru, trebuie să-ți asumi că nu îl vei avea pe celălalt. Ori una, ori alta. Ori e albă, ori e neagră. Mai mult, odată cu alegerea uneia dintre opțiuni, trebuie să-ți asumi că aceasta vine la pachet cu un număr de avantaje și de dezavantaje care rămâne – of! – constant. Primul dezavantaj este, după cum spuneam, faptul că nu poți avea și al doilea lucru.

Adică, de exemplu, dacă îți aduci copilul minor la teatru, la un spectacol destinat nivelului de înțelegere al spectatorilor adulți, ai cam eliminat din start posibilitatea de a avea o seară reușită. Vorbim de un copil. Mic. Nu are cum să stea pe un scaun două ore. Corpul lui e într-o anumită fază de dezvoltare, în care nevoia de mișcare e imperativă și esențială. Totodată, nu are cum, tot biologic vorbind, să înțeleagă frământările personajelor lui Cehov. Nu e încă echipat intelectual pentru asta. Dar sunt sigur că știi toate astea, doar ești părinte. Așa că, dacă totuși l-ai adus la teatru, nu te supăra pe el că nu e atent. Îndemnuri de genul „Șșșș, fii cuminte, stai, nu mai vorbi etc.” sau amenințări de tipul „Nu te mai iau niciodată cu mine” nu au nici o șansă să funcționeze. Deci nu te răsti la el. De asemenea, nu ai dreptul să te superi pe ceilalți spectatori că se uită urât la tine. I-ai deranjat. Tu, nu copilul. Copilul încă nu e capabil să decidă.

Sau, în momentul în care ai decis să nu ieși la vot, ai renunțat la dreptul de a te plânge de isprăvile voioase ale doamnei Gabriela. Asta e. O să ai transport în comun gratuit, e posibil să nu mai mergi la nici un concert vara asta, și nici în vara următoare, și tot așa, pentru că doamna primar nu e de acord cu închiderea circulației auto în timpul evenimentelor culturale, dar, cel mai important, vei avea, ce drăguț!, bărcuțe, vaporașe și hidrobiciclete cu care să te plimbi pe lacurile bucureștene, la un moment dat, nu se știe când, pentru că lacurile în cauză nu sunt amenajate corespunzător. Sunt pline de mătasea broaștei, mai exact. Dacă nu-ți convine, nasol. La ce te așteptai când nu ai ieșit la vot?

Sau, dacă fumezi două pachete de țigări pe zi, așteaptă-te ca, la un moment dat, corpul tău să cedeze, sau cel puțin să ceară o pauză. Chestia aia cu „Bunicul meu a fumat trei pachete pe zi și a trăit bine mersi până la 130 de ani” nu mai e de mult o garanție. Asta în cazul în care a fost vreodată.

Sau, dacă arunci gunoiul aiurea, pe jos, peste tot pe unde nu e apartamentul tău, așteaptă-te ca, în cele din urmă, acesta să crească în mormane în jurul tău și să te sufoce.

Sau, dacă vorbești urât cu oamenii din jurul tău, dacă nu răspunzi la salut, nu te mira și nu te simți ofensat dacă ceilalți te tratează la fel…

Sau, sau, sau…

All of your choices are half chance, zice și Baz Luhrman. Orice alegere, oricare opțiune, vine la pachet cu ceva. Cu un preț. Nu poți pretinde că nu-i așa. Mai devreme sau mai târziu, viața îți prezintă nota de plată. Așa că e important să-ți asumi alegerile. Să le gândești. Să nu te plângi. Nimic nu e fără preț. Trăiești în fiecare clipă cu consecințele propriilor tale alegeri. Pentru că, vorba zicalei, There ain’t no such thing as a free lunch.

Ce alegeri ai făcut în ultima vreme? Ai fost pe deplin conștient de avantaje și dezavantaje? Te-ai plâns sau ți-ai asumat consecințele? Și dacă ai reuși, ca într-un film american, să te întorci în timp, ai alege la fel?

Doina Antohi este actriță, regizor, profesor și interpret vocal. Traduce din limba engleză, adaptează și creează colaje de texte pentru spectacolele ei. Scrie de când era copil, în timpul liber, din joacă, inspirându-se din realitatea imediată și mai ales din cât de diferite sunt mentalitățile. E îndrăgostită de genul musical.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus