În detaliu

Cine investește în România?

source: amanah etical

Investițiile, fie ele private sau publice, fie ele străine sau naționale, sunt “vitaminele” de care economia României are nevoie pentru a evolua și a concura cu țările dezvoltate, și astfel pentru a avea competitivitate pe piața europeană.

Pentru a răspunde la întrebările multora, despre cât mai investesc alte țări în economia României, și care ar fi cele mai importante țări care fac acest lucru, voi trece în revistă situația de ansamblu a principalelor surse ale investițiilor străine directe (ISD).

Cercetările empirice realizate de economiști în domeniu au demonstrat faptul că distribuția geografică influențează semnificativ flow-ul de ISD într-o anumită țară, arătând că majoritatea investițiilor unei țări sunt realizate de țările apropiate geografic de aceasta.

Conform datelor oferite de Banca Națională a României, majoritatea țărilor investitoare în economia României sunt țări europene. În fruntea clasamentului este Olanda, care la începutul anului 2015 însuma un sold total al ISD în România de 14,2  miliarde euro, urmată de Austria cu o valoare de 9,6 miliarde euro și Germania cu un sold al ISD de 7,4 miliarde euro. Soldulul ISD al celor 3 țări menționate însemnând 53% din soldul total ISD în România.

 

Evoluția soldului ISD al țărilor investitoare în România pentru perioada 2005 – 2015 poate fi văzută în clipul anterior. Interesant de observat este faptul că între  2006 și 2008 țara care deținea cel mai mare sold al ISD în România era Austria, care din anul 2009 a fost depășită de Olanda, care și-a păstrat locul fruntaș în clasament până în prezent.

Mai mult, criza financiară a încetinit foarte mult ritmul creșterii ISD în România, astfel dacă între 2005 – 2007 soldul ISD s-a dublat de la 20 de miliarde euro la 40 de miliarde euro, pentru încă o creștere de 20 de miliarde de euro au fost necesari 7 ani, respectiv perioada 2008 – 2015.

Cristian Oanea este un bun practician în managementul riscurilor aferente activității desfășurate de instituțiile financiare. Fundamentarea teoretică a realizat-o prin studiile de doctorat din cadrul ASE și Academiei Române.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus