YN

Cer de Noiembrie

Foto © Hulv850627 | Dreamstime

Luna Noiembrie a acestui an aduce cu sine o multitudine de fenomene celeste – ploi de meteoriți, planete strălucitoare, și cea mai impresionantă Superlună din ultimele șapte decade. Deci, țineți binoclul aproape și privirea către cer!

2 Noiembrie – Luna și Saturn

O Semilună subțire va apărea deasupra lui Saturn la o distanță foarte mică, de mai puțin de trei grade (sau mai puțin de trei degete ținute în dreptul imaginii celeste, cu brațul întins). Venus, superstrălucitoare, va apărea în stânga perechii, întregind spectacolul.

5 Noiembrie – Luna și Marte

Imediat după apusul soarelui, Semiluna va apărea în imediata apropiere a planetei roșii. Satelitul natural al Pământului va apărea mai întâi în dreapta lui Marte, după care se va înălța deasupra acestuia, pe parcursul zilei următoare.

11 Noiembrie – Tauridele

Târziu în noapte și dimineața următoare, ploaia de Tauride va fi la apogeu. Meteoriții individuali vor radia din constelația Taurului, care se va vedea, luminoasă, înspre sud, pe parcursul orelor nocturne. Cei aflați departe de luminile orașelor vor putea vedea până la 15 stele căzătoare pe oră, până în jurul orei 5 dimineața.

14 Noiembrie – Super-mega-Luna

Cea de-a doua Superlună din triada finalului de an – când Luna plină se apropie foarte mult de Pământ – vă răsări către est după apusul Soarelui. În timp ce ultimele trei luni ale lui 2016 au fiecare în parte câte o strălucitoare Superlună, cea a lunii Noiembrie va fi cea mai mare și cea mai aproape de Pământ din 1948, imaginea celestă devenind astfel spectaculoasă și de neratat.

15 Noiembrie – Ochiul Taurului

Târziu în noapte pe 15 și 16 Noiembrie, Luna va staționa în apropierea ochiului constelației Taurului. Acest ochi este de fapt o stea uriașă, roșie, numită Aldebaran, aflată la 67 ani-lumină de Pământ.

16 Noiembrie – Leonidele

Noaptea târziu și dimineața devreme, în zorii zilei de 17 Noiembrie, priviți cerul pentru a vedea o altă ploaie de meteoriți, care se întâmplă anual și acum se află la apogeu, Leonidele. Aproape de Luna bombată și aflată în descreștere sub linia orizontului, departe de luminile orașului, în întunericul așezărilor rurale, vor fi vizibile până la 20 de stele căzătoare pe oră. Meteoriții individuali își au originea în constelația Leului, care răsare în est în această perioadă a anului.

21 Noiembrie – inima Leului

Priviți cerul către sud-est în primele ore ale dimineții pentru a vedea Semiluna ghemuindu-se aproape de inima constelației Leului: strălucitoarea stea Regulus. Perechea cosmică va fi uluitoare, și vizibilă chiar și cu ochiul liber.

23 Noiembrie – Mercur îl întâlnește pe Saturn

Cele două planete vor fi extrem de aproape, însă la fel de greu de observat. Folosiți un binoclu bun și mergeți într-un loc în care linia orizontului către sud-vest este clară și senină.

25 Noiembrie – Luna și Jupiter

Cam la o oră după apusul soarelui, către sud-est, Semiluna subțire va pluti chiar dedesubtul regelui tuturor planetelor, Jupiter. Perechea va avea o strălucire aparte, căci cele două planete vor apărea extrem de aproape, la doar două grade distanță.

Cer senin și bucurați-vă de spectacolul ceresc!

Sursa: National Geographic

Doina Antohi este actriță, regizor, profesor și interpret vocal. Traduce din limba engleză, adaptează și creează colaje de texte pentru spectacolele ei. Scrie de când era copil, în timpul liber, din joacă, inspirându-se din realitatea imediată și mai ales din cât de diferite sunt mentalitățile. E îndrăgostită de genul musical.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus