În detaliu

Ce poți face cu 200 de lei

foto: Torange

După cum bine știm de la data de 1 mai 2016, a intrat in vigoare Hotărârea de Guvern care prevede majorarea salariului minim brut de la 1.050 RON la 1.250 RON. Conform declarațiilor lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, mai bine de 1,3 milioane de angajați vor beneficia de această majorare, dintre care 39.000 de bugetari.

Deși nu pare foarte mare această creștere, pentru un tânăr absolvent, care se va angaja, cei 200 RON brut (net însemnând undeva la aproximativ 150 RON) poate reprezenta valoarea ratei lunare pentru un laptop mai bun, sau poate pentru un TV Full HD, sau poate cine știe, pentru un nou smartphone mai performant, că doar trebuie să fim mereu conectați cu tot ce se întâmplă în jur.

Distributia salariului pe angajati

Distribuția salariilor nete în România – 2015

Această creștere a salariului minim va pune la dispoziția populației o sumă mai mare de bani, ceea ce va determina creșterea consumului, ce teoretic va determina creșterea cererii și astfel va fi stimulată producția ce va determina în final creșterea economică. Însă trebuie să fim conștienți și de faptul că această creștere a salariului minim trebuie să fie în corelație cu o creștere a productivității muncii, deoarece altfel costurile firmelor se vor majora.

Dacă privim la distribuția salariilor nete în România din imaginea alăturată, (sursă date: Ziarul Financiar) putem vedea că din cei 4,7 milioane de angajați, 43,9% realizează venituri sub 1.000 RON. În același timp peste 71% din angajații din România realizează venituri nete mai mici de 1.700 RON, ceea ce înseamnă un număr de aproximativ 3,3 milioane angajați. Mai mult doar un număr de 230.000 de angajați realizează venituri peste 4.000 RON pe lună din care doar 37.000 au venituri nete mai mari de 10.000 RON pe lună.

Deși dacă ne comparăm cu alte țări Europene, cum ar fi Germania (salariul minim – 1.500 EURO), Polonia (salariul minim – 410 EURO), Cehia (salariul minim – 330 EURO), salariul minim pe economie din România este extrem de redus, singurul lucru îmbucurător este că nivelul mediu salarial este într-o continua creștere.

Evolutia castigului mediu net

Evoluția câștigului salarial net în România (2000 – 2015)

Cu ajutorul datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, am observat că după o creștere de peste 6 ori a salariului mediu net din România în perioada 2000 – 2008, criza financiară frânează brutal această creștere, astfel încât în perioada 2008 – 2012, salariul mediu net a crescut doar cu 15%. Cu toate acestea, se observă o creștere în perioada recentă astfel încât salariul mediu net din 2015 a crescut cu 23% comparative cu valorea din 2012.

Deși această creștere a salariului minim nu este suficientă pentru a micșora decalajul considerabil existent între România și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, acest fapt este o dovadă că România este pe drumul cel bun, oferind în special absolvenților un plus în momentul angajării, cât și celor aproximativ 44% dintre angajați care câștigă sub 1000 RON pe lună.  Și cu siguranță, pas cu pas, România va încerca să micșoreze din ce în ce mai mult decalajul în ceea ce privește salarizarea. Peste câțiva ani poate vom avea și „căpșunari” de Oltenia, nu doar de Spania.

Cristian Oanea este un bun practician în managementul riscurilor aferente activității desfășurate de instituțiile financiare. Fundamentarea teoretică a realizat-o prin studiile de doctorat din cadrul ASE și Academiei Române.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus