De curând

Așa sună viitorul: prima melodie compusă de un computer

 

Poate că timpul care a trecut de la Mozart la Armin van Buuren se măsoară în secole, dar odată cu apariția muzicii electronice era evident că roboții vor prelua rapid controlul. Singura întrebare care mai plutea asupra chestiunii era: când, mai exact?

Ei bine, răspunsul este simplu: chiar acum! Cei care și-au făcut curajul de a provoca inteligența artificială să se pună pe compus sunt cercetătorii de la Sony CSL Research Lab. Aceștia au pus la punct sistemul FlowMachines, care combină o uriașă bază de melodii existente, pentru a putea elabora proprii algoritmi.

Astfel, FlowMachines este capabil să pună singur la punct detalii precum stilul, ritmul și interacțiunea dintre sunete. Ce a rezultat până acum din toate acestea? Melodia “Daddy’s Car”, o creație inspirată de legendarii The Beatles.

Flow Machines a reușit să emuleze foarte bine stilul rockerilor britanici, iar pentru ultimele retușuri s-a apelat la compozitorul francez François Pachet. Finanțarea acestui adevărat experiment științific a fost asigurată de universitatea Pierre și Marie Curie din Paris. Rezultatul final al cercetării se va concretiza prin lansarea unui întreg album muzical compus de inteligența artificială în anul 2017.

Foto/video: Sony CSL-Paris

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus