În detaliu

Alegeri într-un singur… tun

foto: publicdomainpictures.net

Un nou rând de alegeri, o nouă dezamăgire pentru mulți români. Văzând rezultatele din țară, prima reacție a fost la fel ca a multora, cea obișnuită deja – suntem un popor de proști, ignoranți, nebuni, corupți sau care tolerează corupția, mergem înapoi, votul nostru nu contează, nu votăm destul și așa mai departe. Dar oare chiar așa e?

Gândindu-mă mai bine, cred că lucrurile stau puțin altfel. PSD – partidul care se declară învingător și care e înfierat de majoritatea celor care cred că alegerile au fost catastrofale, a obținut la nivel national (pe baza centralizării rezultatelor din 99% din secții) 37,55% din voturile pentru consiliile județene, 36,15% din voturile pentru consiliile locale și 52,38% din mandatele de primari. Prezența la nivel national a fost în jur de 50%. Trebuie să remarcăm însă câteva lucruri legate de aceste numere.

În primul rând, peste 60% dintre cei care au votat, nu au votat cu PSD. Diferența mare dintre procentele de la consilii și cel de mandate de primari este cauzată de faptul că primarii au fost aleși într-un singur tur. Dacă erau două tururi, probabil că procentul de primari PSD ar fi fost tot în jur de 35%.

În al doilea rând, nu doar candidații și aleșii PSD sunt certați cu legea. Sunt numeroși astfel de politicieni și în celelalte partide – PNL, UNPR, PMP, ALDE, UDMR, și mai puțin cunoscutele PSRO și PER, care au obținut și ele câte un mandat de primar în reședințe de județ. Este drept că unele partide par că au făcut eforturi puțin mai mari decât PSD să scadă numărul candidaților de acest gen, dar altele, precum micile UNPR și PER, de exemplu, au reușit să îl depășească la acest capitol, obținând mandate de primari de reședințe de județ printr-un candidat aflat în arest chiar acum, respectiv unul care a fost la închisoare, dar a ieșit între timp. Cu toate acestea, unii candidați penali (dovediți sau nu) nu au câștigat, iar unii din cei care au câștigat nu ar fi câștigat dacă erau două tururi, cum era normal.

ro.wikipedia.org

ro.wikipedia.org

În al treilea rând, o parte seminificativă din populația cu drept de vot (aproximativ 20%) este plecată în străinătate, de cele mai multe ori tot “datorită” acestui gen de politicieni. Acesta este un alt motiv pentru care prezența la vot este atât de scăzută la alegerile locale. Majoritatea acelor oameni e activă și relativ tânără, o mare proporție din ei au studii superioare și spirit întreprinzător, fiind cunoscut faptul că votează în general împotriva corupției. Probabil că dacă s-ar întoarce cei mai mulți dintre ei aici ca să voteze, rezultatele ar fi destul de diferite (lucru vizibil cel mai bine la alegerile prezindențiale).

Dar chiar și cu rezultatele actuale, concluzia mai evidentă este că alegerile într-un singur tur sunt profund nedemocratice și nereprezentative, decât că românii votează prea puțin sau prea prost. Dacă avem o vină colectivă aceea este că nu ne-am revoltat mai des și nu am împiedicat implementarea acestui sistem într-un singur tur, pe care, ce să vezi, l-au promovat sau acceptat toate partidele mari, pentru că era în interesul fiecăruia dintre ele la un moment dat.

Sigur că în unele cazuri au câștigat într-adevăr cu peste 50% candidații indezirabili, arătând că în comunitățile respective s-au aplicat alte criterii decât corectitudinea, dar acelea sunt mai degrabă excepții. Aceste excepții sunt cauzate parțial de regulile de campanie, care au făcut dificilă intrarea unor oameni noi în cursă (numărul mare de semnături necesar și dificultatea de a se face cunoscuți), parțial de faptul că pe lângă ilegalitățile de care sunt acuzați au mai făcut probabil și câte ceva din ce se aștepta de la ei ca edili, și parțial de lipsa voinței, disponibilității sau curajului oamenilor noi de a se băga în cursă.

Cert este că, și nu pot să o spun de suficiente ori, depinde de noi să schimbăm lucrurile. Suntem încă prea pasivi, nu acționăm la timp sau suficient de siguri pe noi, cedăm prea ușor, ne dăm bătuți mult prea devreme, suntem fataliști. Miorița ne caracterizează încă destul de bine. Nu am votat chiar așa catastrofal cum vor unii să ne facă să credem ca să-și justifice propriile eșecuri sau agendele ulterioare, dar nu ne-am coordonat destul de bine în unele cazuri (vezi București) și nu ne-am opus suficient anumitor practici (precum schimbările continue ale regulilor electorale). Încă nu e târziu. Trebuie doar să fim un pic mai alerți, să ne uităm un pic în stânga și în dreapta (nu neapărat doctrinar, ci fizic) și să vorbim unii cu alții. Unii par că au început deja să facă asta. Sper să ne molipsim cât mai mulți de la ei.

commons.wikipedia.org (Dan Perjovschi)

commons.wikipedia.org (Dan Perjovschi)

Idealist, ecologist, din întâmplare corporatist. Pasionat de știință și politică făcute în mod responsabil.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:



Cele mai citite

Sus