Imaginație

True story. Episodul 2: Inima din inimă

Foto © Xmee | Dreamstime

Operația durase șapte ore și jumătate și fusese deosebit de complexă. Complicațiile din inima fetiței de opt ani necesitaseră o intervenție pe cord deschis care ar fi trebuit să se întâmple cu câțiva ani în urmă. Șansele de reușită erau destul de mici, însă demiurgul responsabil de micuța inimă era cel mai bun, nu numai din toată secția de cardiologie pediatrică, dar și din țară.

Copilul era acum în afara oricărui pericol, și chirurgul părăsi sala de operație, lăsând în urmă doar surdina zgomotului constant al aparatelor medicale.

În capătul holului, silueta subțire și ușor încovoiată a unui bărbat slab și nebărbierit îl aștepta în picioare.

Fiica dumneavoastră se va însănătoși.

Îi explică cu voce joasă rezultatul procedurii și pașii care trebuiau urmați din acel moment. Silueta nu reuși să articuleze nimic inteligibil, îi strânse doar mâna și se așeză, vizibil zguduită, cuprinzându-și capul în mâini. Mai auzi doar în spatele lui o șoaptă gâtuită, în timp ce intra în biroul său –

Mulțumesc, domnule doctor David

Și închise ușa în urma lui.

Domnul doctor David. Așa i se adresau cei din jur, personalul medical, pacienții, însoțitorii, din ziua în care un băiețel a cărui inimă o salvase îi oferise acest titlu, omițând numele de familie, prea greu de pronunțat la vârsta de cinci ani. „Domnul doctol David mi-a lipit inima, că ela luptă.”

Domnul doctor David. Frumos, genial, și cu atât mai dezirabil cu cât se izola adeseori, retrăgându-se zile întregi la rând în studiu asiduu, care-l înghițea ca o gaură neagră. Era mai degrabă un lup singuratic și cel mai bine comunica cu micii pacienți cu inimi defecte.

Se așeză obosit la birou și scoase din nou dosarul medical al fetiței din a cărei inimă tocmai ieșise. Controlă, pentru a nu știu câta oară, toate detaliile, ca să se asigure că întreaga procedură post-operatorie urma să se întâmple ca la carte. Trecu minuțios prin toate paginile, când ochii i se opriră asupra unui detaliu legat de mama fetiței, despre care dosarul preciza că, în urma unor complicații cardiace, murise la naștere. În studiul inițial al dosarului, febril și hotărât să salveze copilul, îi scăpase ceva aparent fără importanță. Numele mamei. Ina. Numele de familie nu era același, amintirea din liceu era departe, dar pulsa la fel de viu, iar cele trei majuscule mici îi amețiră pentru o clipă retina. Ina.

Deschise robotic și lent ușa biroului și ieși înapoi pe coridor. Avea senzația că alunecă. Îl conducea un gând neclar, intuiția a ceva ce știa dar nu vroia să creadă. Pe coridorul în penumbră silueta rămăsese pe scaun. David o privi cu ochii mari și rotunzi ai întrebării pe care nu putea s-o rostească.

Ina avusese o malformație cardiacă gravă, din cauza căreia doctorii îi dăduseră un pronostic de viață de cel mult șaisprezece ani. În anii adolescenței, certitudinea că va muri subit fusese dublată și de teribilismul vârstei. Ina știa că o să moară. Supraviețuise însă, în mod miraculos, încă 9 ani, ca să-l întâlnească pe bărbatul care acum își vărsa sufletul în fața lui David, fără să știe cui vorbește, și pentru a-i da viață Mariei. Din nefericire pentru toate inimile care o înconjuraseră vreodată, nașterea îi fusese fatală. Moștenirea genetică transmisese micuței o parte din problemele cardiace.

David respiră adânc, simțind că amețește. Era primul bărbat care intra în inima din inima fetei care-i sfărâmase inima, și o salvase.

Cei doi bărbați rămaseră așezați unul lângă celălalt, privind în gol. În timp ce un neon defect arunca pe perete o pată albastră intermitentă, penumbra holului se adânci.

Doina Antohi este actriță, regizor, profesor și interpret vocal. Traduce din limba engleză, adaptează și creează colaje de texte pentru spectacolele ei. Scrie de când era copil, în timpul liber, din joacă, inspirându-se din realitatea imediată și mai ales din cât de diferite sunt mentalitățile. E îndrăgostită de genul musical.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus