În detaliu

Noi suntem normali

© Ponomarencko | Dreamstime.com

Am revăzut Londra pentru a doua oară în luna mai și mi-a accentuat senzația intensă de Turn Babel pe care am trăit-o cu ceva timp în urmă în New York. Acolo, în mijlocul forfotei neverosimile a metroului londonez, singură cu o hartă în mână, am simțit la propriu, direct pe pielea mea, cât de diversă este rasa umană în toate formele și manifestările ei. Că nici unul dintre oamenii aceia care treceau grăbiți pe lângă mine nu putea fi vreodată închis în vreo formă, în vreun sertar, în vreo idee a nici unei doctrine, mai mult sau mai puțin bigotă. Că tot ce era esențial în ei, umanitatea lor, scapă oricărei reguli, oricărei încercări de clasificare, de regularizare a normelor, de aliniere. Natura umană, imprevizibilă și mai degrabă neîmblânzită, în ciuda celor două milenii și mai bine de civilizație, trecea într-o explozie ca de Big Bang pe lângă mine.

Oameni mulți, înalți, scunzi, slabi, grași, albi, negri, asiatici, indieni, blonzi, roșcați și pistruiați, bruneți, cu afro sau cu turbane viu colorate, femei cu unghii lungi și sclipitoare, bărbați eleganți în costume, oameni fără adăpost, oameni tineri, adolescenți, copii, bătrâni, oameni care alergau și oameni în cărucioare cu rotile, oameni triști sau veseli sau nicicum, gay, hetero, trans, de toate religiile posibile sau mai degrabă fără religie, oameni nenumărați, oameni atât de mulți și atât de colorați, încât nu puteai, măcar pentru o secundă, să nu te întrebi cum a fost posibilă o asemenea diversificare a genotipului uman.

În ciuda faptului că produsele pe care le consumăm (cu brandurile aferente) încep să semene între ele din ce în ce mai mult din cauza globalizării, noi rămânem cel puțin la fel de diverși ca în vremea când s-a construit Turnul Babel.

În spatele fiecărui chip stă o altă poveste, unică, la care doar alți câțiva dintre noi au acces. O poveste infinit mai complexă decât pare la prima vedere, o istorie personală despre care e mai cuminte să nu presupui nimic înainte de a afla, de a întreba, și mai ales, de a asculta. Și această poveste individuală face orice efort de a impune o fațetă sau alta a realității ca fiind „normală” futil și de multe ori jignitor.

Micilor Procuști contemporani, triști și obosiți în eforturile lor de a aduna trei milioane de semnături numai ca să nu aibă unii dreptul să facă ce fac și ei, sau de a susține că „Nu ești un om complet fără să crești un copil”,  sau că, „…fără echivoc, familia este alcătuită dintr-un bărbat și o femeie”, sau alte asemenea epice inepții, le recomand să coboare, măcar pentru câteva ore, în mijlocul oamenilor de care se tem atât, în inima metroului londonez, de exemplu. Să nu știe drumul, să nu le meargă conexiunea de internet la telefon, ca să fie nevoiți, cu harta în mână și direcția confuză, să depindă în mod direct de cei pe care îi pun la zid cu mentalitatea lor comodă de prințese ignorante care stau și hotărăsc ce e normal și ce nu, în fața computerului din camera lor normală din viețile lor normale de oameni normali cu familii normale alcătuite din mama, tata, băiatul, fetița, și, vai, dar ce se vede oare acolo în colțul acestei fotografii perfecte, pare un monstruleț, a da, e Ignoranța, dar n-o putem da jos din poză, așa că ignorați-o.

Doina Antohi este actriță, regizor, profesor și interpret vocal. Traduce din limba engleză, adaptează și creează colaje de texte pentru spectacolele ei. Scrie de când era copil, în timpul liber, din joacă, inspirându-se din realitatea imediată și mai ales din cât de diferite sunt mentalitățile. E îndrăgostită de genul musical.

1 Comment

1 Comment

  1. Vio

    4 iunie 2016 la 00:43

    Cum poti vorbi de Procust cand deja ai impartit oamenii in cei care au semnat si cei care n-au semnat? Cred ca procustii semnatari intereactioneaza cu aglomeratia de la metrou mult mai mult decat isi inchipuie autoarea. E drept ca nu e subway sau tube ci metrorex, dar diversitate fascinanta gasesc si in Romania, diversitate din care fac si ei parte ca altfel nu ar mai fi diversa 🙂

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus