De curând

Solar Impulse 2 – înconjurul lumii cu energie solară

Tocmai acum, când omenirea pare tot mai atrasă de ecouri medievale, iar civilizația primește zilnic câte o lovitură din partea teroriștilor, tehnologia și știința își văd nestingherite de drum. Solare Impulse 2, unul dintre cele mai ambițioase proiecte din domeniul aviației, a ajuns cu bine la final. Avionul propulsat de motoare alimentate exclusiv cu energie solară a finalizat ocolul complet al planetei, pe 26 iulie.

Aeronava a aterizat la ora locală 00:05, pe aeroportul Al-Batten din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Misiunea demarată pe 9 martie 2015 a totalizat un parcurs de 42.000 de kilometri, iar avionul a traversat patru continente. De-a lungul timpului, Solar Impulse 2 nu a fost ferit de peripeții. Programată să se întoarcă din înconjurul lumii în august 2015, aeronava a suferit avarii după cursa Japonia-Hawaii, când bateriile s-au supraîncălzit.

ABU DHABI, EAU - 26 Iulie: Bertrand Piccard (D) și Andre Borschberg (S), piloții Solar Impulse 2, saluta publicul după aterizare. Foto © Anadolu / Guliver / Getty Images

ABU DHABI, EAU – 26 Iulie: Bertrand Piccard (D) și Andre Borschberg (S), piloții Solar Impulse 2, saluta publicul după aterizare. Foto © Anadolu / Guliver / Getty Images

După luni de reparații, Solar Impulse 2 a pornit către California, după care au urmat America de Nord, Spania și Egipt. În total, călătoria a fost parcursă în 17 etape, iar totul pentru ca puterea energiei obținute din surse regenerabile să fie promovată într-un mod cât se poate de practic. Cu o masă totală de doar 1.500 kg, avionul dispune de 17.000 de celule fotovoltaice, montate pe aripi. Aeronava a aterizat avându-l la manșă pe elvețianul Bertrand Piccard, care a fost felicitate pentru reușita sa chiar de Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU.

Video: Solar Impulse

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus