De curând

„Am cucerit Jupiter!”

”De ce ei spun că limita este cerul, când eu văd urme de pași pe luna?” Întrebarea pe care o pune Will.i.am în refrenul primei melodii transmise către Pâmânt de pe Marte revine în mințile pasionaților de astronomie zilele acestea. După ce a trimis roverul Curiosity pe suprafața Planetei Roșii, în 2012, NASA marchează un nou succes grandios, dincolo de vecinătatea planetei noastre. Sonda spațială Juno s-a înscris pe orbita planetei Jupiter, la finalul unei călătorii de 250.000 km, realizată în cinci ani. Valoarea totală a misiunii centrate pe vehiculul spațial ce poartă numele unei zeițe din mitologia Imperiului Roman este de 1,13 miliarde de dolari.

Pentru ca sonda să se poată stabiliza pe orbita planetei gazoase, a fost nevoie de 35 de minute în care motorul să funcționeze la capacitate maximă. Juno va pătrunde până la o distanță minimă de 4.828 km față de norii lui Jupiter, de unde va analiza planeta cu ajutorul aparaturii complexe înglobate la bord. Datele obținute vor contribui la elucidarea unor aspecte noi legate de formarea Universului și a Sistemului Solar din care facem parte. În premieră pentru cercetarea științifică, sonda trimisă de agenția americană va oferi imagini detaliate de sub atmosfera formată din nori denși, un mediu periculos, încărcat de radiații și de câmpuri electromagnetice.

Potrivit oficialilor NASA, nu este tocmai confortabil să explorezi orbita planetei Jupiter. Viteza mare de rotație a colosului face ca praful, rocile și chiar veritabile comete să fie aruncate de pe suprafața corpului ceresc în mod violent. Mai mult, Juno va trebui să reziste la radiații de cateva milioane de ori mai puternice decât cele pe care le-ar avea de înfruntat pe Terra. Construcția robustă a sondei Juno, care măsoară nouă metri în lungime este o garanție a faptului că numărul de 36 de orbitări în jurul lui Jupiter va fi atins cu succes. După ce sonda își va termina cele 447 kg de combustibil rămase în rezervor, se va prăbuși în atmosfera giganticului Jupiter.

Foto/video: NASA

Gabriel este jurnalist și copywriter. Pasionat de automobile, știință, istorie și teatru, el răspândește cu bucurie orice informație care-i stârnește curiozitatea.

Click pentru a comenta.

Trebuie sa fii logat pentru a lasa un comentariu. Login

Lasa o replica.

Conectează-te cu:Cele mai citite

Sus